Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Toename laagfrequent geluid, ziekmakende gebouwen

Een gevolg van de energietransitie is dat er nu verschillende innovatieve oplossingen in rap tempo worden toegepast. Dat gebeurt bij nieuwbouw maar uiteraard ook binnen de bestaande voorraad. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld de switch van de klassieke cv-ketel naar een warmtepomp. Er wordt in die situatie, simpel gesteld, een omgekeerde koelkast aan de gevel gehangen die geluid maakt en trillingen veroorzaakt. Dit kan, in bepaalde situaties, extreem ongewenste consequenties hebben. Het kan niet alleen storend zijn, het kan ook ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Ook andere installaties dragen bij aan het probleem. Een belangrijke component hierbij is de wijze waarop de installaties zijn aangebracht.

3 mei 2018

We hebben normen en er zijn instanties die zaken controleren. Je kunt dus ergens met een probleem terecht. Daar is het toch goed mee geregeld, zou je denken.

En dan volgt de praktijk

Ik ben geraakt door een recente brief met een toch wel heel bijzonder verhaal over laagfrequent geluid. De brief kwam met de nadrukkelijk tekst In handen P. Plass op mijn bureau. Het is een relaas over de worsteling om aannemelijk te maken dat laagfrequent geluid ernstige gezondheidsklachten heeft veroorzaakt. Na 8 jaar soebatten, van het kastje naar de muur, hulptroepen inschakelen, meten, artsen, instanties enz. enz. heeft het er uiteindelijk toe geleid dat de bewoner van een appartement, want daar gaat het over, heeft moeten besluiten om elders te gaan wonen. De mond valt me open als ik lees over dit specifieke probleem, de onmacht, de pogingen om mensen te mobiliseren, en dat alles tevergeefs.

Het raakt me dat iemand zich op deze manier tot mij richt, niet voor hemzelf (meer), niet uit eigenbelang, maar als poging het probleem bij iemand onder de aandacht te brengen die er heel misschien toch iets mee kan. Tja dat is best heftig. Ik heb meer informatie ingewonnen, me wat meer in de materie verdiept. Duidelijk is dat het een serieus probleem betreft en het niet de juiste aandacht heeft. Er wordt onvoldoende mee gedaan, er wordt onvoldoende

aan

gedaan.

Als gebouwen je ziek maken dan moeten we daar wat mee. De oplossing heb ik uiteraard ook niet zo bedacht.

Robin Hood

Ik solliciteer niet naar de functie van ombudsman voor de bouw. Toch het komt wel vaker voor dat mensen zich bij mij melden met uitzonderlijke bouwgerelateerde problemen, onrecht, onmacht, zaken in de categorie ten einde raad en als roep om hulp. In een aantal gevallen lukt het ook met raad en daad daar iets of veel in te bereiken. Dat zijn de Robin Hood projecten .... heel dankbaar werk.

Dit specifieke probleem, gezondheidsklachten veroorzaakt door (ge)bouwgerelateerd laagfrequent geluid, vraagt om landelijke aandacht en actie.

Laat ik beginnen met het uitdragen, bouwbreed maar ook zeer gericht, op het juiste volume, met de juiste toon, de juiste boodschap in de oren van instanties die hier wat mee moeten.

Wordt vervolgd

Artikel delen