Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Samenwerking Brabantse corporaties van start voor meer houtbouw

Houtbouw mainstream maken: dat is wat 8 Brabantse woningcorporaties nastreven. Zij zijn verenigd in het samenwerkingsverband Lente, samen goed voor meer dan 100.000 woningen. Daarom ontwikkelden zij een speciaal reisprogramma Houtbouw dat deze week van start is gegaan. En er wordt een samenwerking opgezet met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Rijksdienst voor ondernemend Nederland 14 oktober 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Er is steeds meer aandacht voor de toepassing van biobased materialen - materialen van hernieuwbare grondstoffen - zoals hout in de (woning)bouw. Dat moet ook, want dit is één van de manieren om bij te dragen aan het verlagen van CO2-uitstoot én het opslaan van CO2.

Aandacht voor biobased matrialen

Maar met alleen aandacht kom je er niet. Dat weet ook Harrie Windmüller, die als bestuurder van BrabantWonen de Brabantse ‘Lente’ woningcorporaties vertegenwoordigt. "In onze sector wordt nu al ervaring opgedaan, maar in de praktijk gebeurt er nog te weinig. Hout zou veel meer toegepast kunnen worden. Door collectief te leren van individuele projecten maken we gebruik van ons netwerk. Daarom vormen we nu een inkoopsamenwerking waarin we samen optrekken met RVO."

Slagkracht

In 2020 zijn totaal 13 van zulke samenwerkingen (‘buyer groups’) gestart, ondersteund door het Rijk en bedoeld om ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit te stimuleren. De woningcorporaties kunnen rekenen op de kennis, expertise en het netwerk van RVO en PIANOo. Windmüller: "Zij willen ons ondersteunen in uren én in middelen, maar vooral met hun netwerk en expertise. Dat vergroot onze slagkracht enorm."

Slim uitvragen

De bijdrage van de corporaties zit ‘m vooral in het verkennen welke visie en strategie nodig zijn om houtbouw uit te vragen. "Daarbij kijken we ook naar wat dit betekent voor de milieu-impact en wat nodig is voor de overgang van bouwen met steen en beton naar bouwen met hout", aldus Windmüller. "En onderzoeken we hoe bouwen met hout écht een haalbare business case kan worden. Bijvoorbeeld met slim uitvragen, en met eenzelfde manier van inkopen."

Samenwerkingsverband Lente

Lente is een samenwerkingsverband tussen 8 Brabantse woningcorporaties: Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz. Met elkaar beheren zij meer dan 100.000 sociale huurwoningen. De aangesloten corporaties werken samen, dagen uit en verbinden op het gebied van verschillende thema’s, waaronder duurzaamheid en circulariteit.

Meer informatie over de Buyers groups

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.