Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Raadsleden signaleren intimidatie en ondermijning

Een op de zeven raadsleden (14%) signaleert beïnvloeding vanuit de onderwereld in de eigen lokale politiek. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden samen met EenVandaag onder circa 1.350 zittende raadsleden. Negen procent van de ondervraagde raadsleden denkt dat er zelfs criminelen hebben geprobeerd op een kieslijst in hun gemeente te komen.

Raadslid.nu 13 februari 2018

Diverse bestuurders waarschuwen al tijden dat de onderwereld 'op alle mogelijke manieren' een plek probeert te veroveren in de bovenwereld en noemen criminele beïnvloeding 'betonrot' voor de lokale democratie.

Band met onderwereld moeilijk te bewijzen

Raadsleden die ondermijning signaleren, lichten toe dat het vooral gaat om sterke vermoedens. Het ontbreekt hen, naar eigen zeggen, aan middelen om de band met de onderwereld te bewijzen of ze willen hun vingers er niet aan branden. Zo stelt een raadslid: 'Bij een lokale partij stonden mensen op de lijst waarvan ik wist dat ze in de cocaïnehandel zaten - maar dat zou ik nooit kunnen bewijzen'. Soms is die band wel duidelijk: 'Ik werd op twee millimeter van mijn neus bedreigd door vier leden van een motorbende die wilden dat ik anders zou stemmen.'

Raadsleden noemen verder vaak voorbeelden van ondermijning op het gebied van bestemmingsplannen en vastgoed. Waar ondermijning voorkomt, gebeurt dat veelal op een indirecte, latente wijze, blijkt eveneens uit toelichting van raadsleden.

Fotos van onthoofde kinderen om AZC

Raadsleden zijn verder vaak mikpunt van lokale maatschappelijke onvrede. Zo heeft ruim eenderde (36%) te maken gehad met verbale intimidatie door belanghebbenden die voor hen buiten proportie was. Het gaat hierbij om zowel intimidatie op straat als tirades op sociale media. Opvallend vaak blijkt de opvang van vluchtelingen in de gemeente een aanleiding voor verhitte reacties vanuit de lokale gemeenschap. Een raadslid hierover: 'Ik was tegen grootschalige asielopvang en kreeg foto's toe getwitterd van onthoofde kinderen.

Voor tientallen raadsleden gaat het nog verder dan verbale intimidatie. Zij krijgen te maken met chantage, bedreiging, vernieling en fysieke intimidatie. 'Er hing een kip met afgesneden kop aan mijn voordeur, aldus een raadslid.

Lees hier met welke vormen van intimidatie raadsleden nog meer te maken krijgen.

De meeste raadsleden (62%) geven aan geen last te hebben gehad van intimidatie.

Mark den Boer, voorzitter van

de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden

, veroordeelt elke vorm van intimidatie tegen raadsleden: 'Net als politieagenten en ambulancebroeders zetten raadsleden zich met passie in voor hun omgeving en de inwoners van hun gemeente. Agressie en intimidatie, bijvoorbeeld via social media, horen daar gewoon niet bij'.

Je kinderen boeten voor beslissing

Veertien procent van de ondervraagde raadsleden geeft aan op een grensoverschrijdende manier onder druk te zijn gezet om vóór of tegen een wet of initiatief te stemmen. Dit kan soms vergaande vormen aannemen, blijkt uit antwoorden die de redactie binnen krijgt: 'Bij een te nemen verkeersbesluit werd mij gezegd dat één van mijn kinderen vast wel zou boeten voor mijn beslissing en zou verongelukken'.

Het hele onderzoek is

HIER

terug te lezen.

Artikel delen