Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Opinie: Open brief aan Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)

"Op 8 maart 2019 heeft de commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis der Koning van de eerste Kamer van 8 maart j.l., bij brief met kenmerk 160862.44u 1), vragen gesteld aan de minister van BZK over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)."

19 maart 2019

Nieuws

In

bijgevoegde brief

heeft het Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) nogmaals de Erkende Technische goedkeuring onder de aandacht van de minister gebracht. De met algemene stemmen op 21 februari 2017 aangenomen Motie

TK 34453-19

heeft de ambtenaren en de kwartiermakers van het SibK niet in beweging gebracht. Ook niet na de recente toezegging op 6 december 2018 van minister Ollongren.

Over de inhoud en betekenis van het systeem van de ETG is al veel geschreven. Door betrokkenen bij het wensdenken van een kwaliteitsborger in negatieve zin, maar door alle anderen, waaronder de politici, in positieve zin.

Het gaat om niet om een instrument volgens het wensdenken waar een ZBO en kwaliteitsborger voor nodig is. Bemoeienis van de kwaliteitsborger is geheel overbodig en leidt alleen maar tot onnodige dubbele kosten zonder toegevoegde waarde. Interventie van een ZBO is evenmin nodig omdat een ETG als normatief document tot stand komt binnen de NEN procedures.

De bedrijfstak Bouw kan niet zonder ETGs om de faalkosten drastisch terug te dringen. Vrijwel iedere bedrijfstak doet het op een soortgelijke wijze om risicos en claims te vermijden en om het proces betaalbaar te houden.

Risicos zijn vooraf benoemd, beschreven en daarover wordt door aannemer verantwoording afgelegd via het overdrachtsdossier zodat verificatie eenvoudig is door opdrachtgever en bevoegd gezag.

80% van de risicos voor de aannemer, opdrachtgever en consument zijn daarmee afgedekt.

Zonder ETGs zijn bouwwerken bovendien niet goed verzekerbaar anders dan tegen hoge premies.

Er is dus sprake van een win-win voor alle betrokken, het kwaliteitssysteem blijft betaalbaar en de leges kunnen voor het bouwkundige deel omlaag.

Het is dan ook niet goed verklaarbaar waarom vanuit het ministerie nog altijd geen contacten zijn gelegd om aan de politieke besluitvorming uitvoering te geven. In alles, zelf nog zeer recent, dragen direct betrokkenen in afwijking van de toezegging van de minister het wensdenken van de kwaliteitsborger uit dat niet strookt met het geamendeerde wetsvoorstel en het op 21 januari gesloten

Bestuursakkoord

.

1)

brief met kenmerk 160862.44u

Bijlagen bij de brief

Bijlage 1

Bijlage 2

Bijlage 3