Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Onbetaalbare gasloze energietransitie

Als ik de publieke opinie moet geloven, dan kan ik er beter maar mee stoppen. De BV Nederland schreeuwt dat het verduurzamen van de bestaande voorraad onbetaalbaar is. Het zou 60.000 euro per woning kosten en deze investering is niet terug te verdienen. Een ander veel gehoord discussiepunt is de vraag wie deze transitie gaat betalen. Kreten als ‘Gaan we niet te snel?’ en ‘Zadelen we de consument niet op met de te hoge kosten?’ schieten over de sociale media.

15 oktober 2018

Laat ik een stelling nemen. Niets is minder waar! In 2019 zijn we definitief klaar om Nederland met spoed te gaan verduurzamen. Het is eenvoudig betaalbaar, banken kunnen het financieren en de consument wordt er beter van. Ik zal dit verder toelichten.

Laten we daarbij één ding voorop stellen: jij en ik betalen de energietransitie zelf. Maar jij en ik hebben ook de voordelen ervan. Het mooie van dit alles is dat onze overheid, banken en installatiebedrijven alles gedaan hebben om in 2019 #vangaslos te gaan.

Er zijn al legio mogelijkheden. Want wist u dat elke woning die verkocht wordt een extra financiële ruimte heeft? Dit betekent 9000 euro extra voor bestaande bouw en tot 25.000 euro voor nieuwbouw! Een ander voorbeeld. Met de BTW subsidie op zonnepanelen ontstaat er een terugverdientijd van 7 jaar. Vanaf dat moment is het rendement oneindig. Mooi toch? Vertel mij maar eens welk beleggingsfonds of hedgefund een dergelijk mooie propositie aanbiedt. Ik ga nog even door. Er is een ISDE subsidie voor warmtepompen vanaf 1.100 euro per warmtepomp en dit kan zelfs oplopen tot 2.500 euro. O ja, je krijgt ook 0,2% rentekorting als je woning flink is verduurzaamd.

Bijkomend voordeel is dat de energielasten zullen dalen maar belangrijker; een woning zal na verduurzaming couranter worden door betere verkoopbaarheid! In 2019 verwacht ik dat er nog meer financiële arrangementen worden aangeboden om de transitie te versnellen Zo komt er waarschijnlijk gebouw gebonden financiering. Deze financiering maakt het mogelijk om een hypotheek af te sluiten op de woning in plaats van de bewoner. Dus loan to value in plaats van loan to income! Een goede ontwikkeling, vind ik.

[...]

Lees dit artikel verder in het gratis online Magazine Energietransitie

Artikel delen