Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

LTO:7e Actieprogramma komt niet door toets agrarische praktijk

Het concept 7e actieprogramma betreffende de Nitraatrichtlijn (APN) grijpt te sterk in op de bedrijfsvoering en heeft vergaande gevolgen voor het ondernemerschap en verdienvermogen van boeren en tuinders. Dat blijkt uit de reactie op de consultatie, die is ingediend door LTO Nederland.

LTO 19 oktober 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

“We hadden 22 pagina’s nodig om alle problemen die deze regels zouden veroorzaken samen te vatten. Het voorgestelde actieprogramma gaat dus niet werken. Dat is de enige conclusie die het ministerie kan trekken na het lezen van onze inbreng,” zegt Tineke de Vries, Portefeuillehouder Bodem & Water bij LTO Nederland.

De Vries vervolgt: “De voorgestelde maatregelen grijpen te sterk in op het ondernemerschap en verdienvermogen van boer en tuinder. Een duurzame en dus ook rendabele bedrijfsvoering wordt onmogelijk gemaakt, wat voor grote onzekerheid bij boeren, tuinders en ketenpartijen zorgt. Daarnaast is er weinig draagvlak voor de maatregelen die generiek moeten gaan gelden voor heel Nederland, zoals verplicht iedere drie jaar een rustgewas telen en bufferstroken van minimaal 2 meter.”

De reactie van LTO Nederland is tot stand gekomen na intensief overleg met de betrokken vakgroepen, sectororganisaties en regionale LTO-organisaties (LTO Noord , ZLTO en LLTB). LTO vroeg haar leden om de impact van het 7e actieprogramma op het eigen bedrijf kenbaar te maken richting LNV, waarvan er honderden reacties ook met LTO zijn gedeeld. Ook de rest van de samenleving is betrokken: de animatie waarmee LTO Nederland opriep te reageren werd door zo’n 150.000 mensen op onze social media kanalen bekeken.

Gemiste kans

LTO pleit al langer voor een omslag in het denken bij de overheid: van mestbeleid naar bodembeheer. De afgelopen jaren zijn daar meer dan voldoende bouwstenen en initiatieven voor aangedragen. Bijvoorbeeld het 10-puntenplan, waarbij maatwerk om de waterkwaliteitsdoelen te halen vooropstaat, en waarbij de ondernemer zélf aan de lat staat. Dat dit soort initiatieven niet zijn meegenomen in het actieprogramma noemt LTO Nederland een gemiste kans.

Openbaar maken reacties

LTO Nederland verzoekt het ministerie van LNV om de reacties op de consultatie openbaar te maken zodat zichtbaar wordt hoe groot de problematiek zou zijn. De huidige werkwijze, waarbij reacties moeten worden ingediend via email, past volgens LTO niet bij openbaar en transparant bestuur.

Lees meer

Kamerbrief over toezeggingen en voortgang 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.