Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over resultaten voorjaarsronde SDE+ 2019

Minister Wiebes informeert de Tweede Kamer over de resultaten van de openstellingsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) in het voorjaar van 2019.

12 november 2019

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de resultaten van de openstellingsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) in het voorjaar van 2019.

Op 21 december 2018 heb ik uw Kamer geïnformeerd over de openstelling van de SDE+ in 2019 (Kamerstuk 31239, nr. 294). De voorjaarsronde is opengesteld van 12 maart tot 4 april 2019. Voor de voorjaarsronde was een verplichtingenbudget van 5 miljard beschikbaar. In mijn brief van 26 april jl. (Kamerstuk 31239, nr. 301) heb ik uw Kamer geïnformeerd over het aantal aanvragen uit de voorjaarsronde. Zoals ik daarin heb aangegeven, zijn er in totaal 5.376 aanvragen ingediend met een gezamenlijke budgetclaim van 4,8 miljard.

Inmiddels zijn alle aanvragen beoordeeld en de beschikkingen afgegeven. De resultaten zijn ook op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) gepubliceerd. Van het totaal aantal aanvragen zijn 4.738 projecten positief beschikt met een bijbehorend verplichtingsbudget van 3,9 miljard. Dit is de maximale subsidie die aan de alle projecten gezamenlijk over hun gehele looptijd kan worden uitgekeerd. De werkelijke kasuitgaven aan SDE+ voor de komende jaren die voortvloeien uit deze beschikkingen zullen waarschijnlijk lager zijn. Deze hangen af van de jaarlijkse marktwaarde van energie en de daadwerkelijke realisatie en energieproductie van de beschikte projecten. Als alle projecten volledig wordt gerealiseerd, leveren zij gezamenlijk een productie van 17,6 PJ aan hernieuwbare energie per jaar. Tabel 1 geeft een overzicht van de projecten die een positieve beschikking hebben ontvangen weer. Hierin is te zien dat het overgrote deel van het verplichtingenbudget aan zonne-energie (zon-PV) toebedeeld is. Windenergie en warmte uit biomassa en warmtekrachtkoppeling (WKK) volgen hierna met ieder een totaal van 41 beschikte projecten. Het aantal zonthermieprojecten is met 10 projecten toegenomen ten opzichte van de najaarsronde van 2018 en komt in totaal uit op 29 beschikte projecten. Voor geothermie, waterkracht en hernieuwbaar gas uit biomassa zijn er in totaal 15 projecten beschikt.





Zoals in elke ronde van de SDE+ vallen er ook een flink aantal projecten uit. Van het totaal aantal ingediende aanvragen zijn er 512 projecten om verscheidene redenen afgewezen of ingetrokken door de indiener. Zo zijn 278 projecten om inhoudelijke gronden geweigerd. Inhoudelijke gronden omvatten de SDE+-vereisten. Een afwijzing op basis van inhoudelijk gronden kan zijn vanwege geen of een onjuiste vergunning, een dubbele aanvraag (aanvrager heeft reeds subsidie ontvangen) en/of een gebrek aan toestemming van de locatie-eigenaar. Daarnaast zijn 55 projecten vanwege een onvolledige aanvraag geweigerd. De overige 179 projecten zijn door de indieners ingetrokken. Doorgaans worden projecten ingetrokken vanwege een dubbele aanvraag, waarvan één in de najaarsronde en één in de voorjaarsronde, om de kans op het verkrijgen van de subsidie te vergroten. De subsidieaanvrager trekt de aanvraag ingediend tijdens de voorjaarsronde in als de beschikking voor de najaarsronde is afgegeven.

Per 1 oktober 2019 geldt de transportindicatieverklaring van de netbeheerders als voorwaarde voor de aanvraag van elektriciteitsprojecten. Deze maatregel is ingezet om de huidige netproblematiek in te perken en niet onnodig beslag te leggen op het budget door projecten die niet gerealiseerd kunnen worden. De maatregel beoogt aan de voorkant duidelijkheid te verschaffen over de ruimte op het elektriciteitsnet in verschillende gebieden. Hierdoor weten projectontwikkelaars die een subsidieaanvraag doen vooraf of hun project aangesloten kan worden. Dit is noodzakelijk op plaatsen waar het net tijdens de realisatieperiode van de projecten niet tijdig verzwaard kan worden om deze extra elektriciteitsproductie aan te kunnen.

Voor de voorjaarsronde gold de voorwaarde van de transportindicatie nog niet. Toen waren er echter ook al knelpunten op het elektriciteitsnet. Er zijn naar verwachting hierdoor ook elektriciteitsprojecten die in de voorjaarsronde een beschikking hebben ontvangen, maar waarvoor onvoldoende ruimte op het elektriciteitsnet is. Om deze reden, en vanwege de onzekerheden rondom de PAS-vergunningen, stel ik een extra ronde in het voorjaar open om deze initiatieven de kans te geven op een andere locatie, waar deze problemen zich niet voordoen, een aanvraag in te dienen.

Deze extra openstellingsronde wordt gefinancierd uit het niet-benutte budget van de openstellingsronden in het voorjaar en najaar van 2019 en gaat dus niet ten koste van de openstellingsronde van de verbrede SDE++ in 2020. Hiermee zal naar verwachting de komende jaren additionele hernieuwbare opwek en CO-reductie kunnen worden gerealiseerd.

De ervaring leert dat er meer aanvragen in de najaarsronde worden ingediend dan in de voorjaarsronde. Op 10 juli 2019 heb ik uw Kamer geïnformeerd over de openstelling van de najaarsronde van de SDE+ 2019 (Kamerstuk 31239, nr. 303). Deze staat open van 29 oktober tot en met 14 november. Ik heb er vertrouwen in dat ook in de najaarsronde SDE+ 2019 weer veel animo zal zijn om projecten voor hernieuwbare energie te realiseren.



Eric Wiebes
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat



Bijlage



Onderstaande tabellen geven een overzicht van het verplichtingenbudget, de gerealiseerde en verwachte uitgaven, de verwachte opbrengsten in PJ en de voortgang van de projecten uit de SDE+-openstellingsrondes van 2011 t/m voorjaarsronde 2019.

Figuur 1. Overzicht verplichtingenbudget per technologie in de verschillende SDE+-rondes 2011 t/m 2019


Figuur 2. Overzicht gerealiseerde en verwachte hernieuwbare energieproductie 2008 t/m 2030



Figuur 3. Voortgang van projecten 2008 t/m 2019

Artikel delen