Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief met Aanbieding Bouwagenda 2017 - 2021

Hierbij ontvangt u, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en de Minister van Infrastructuur en Milieu de op 29 november 2016 aan uw Kamer toegezegde Bouwagenda (Kamerstuk 32 847, nr. 290). Hiermee wordt tevens uitvoering gegeven aan de motie van het lid Bruins (Kamerstuk 34 550 XIII, nr. 43) die de regering verzoekt in samenspraak met de bouwsector een regieteam «innovatieve en duurzame bouw» in te stellen dat is aangehaakt bij het topsectorenbeleid, zodanig dat publiek-privaat onderzoek in die sector in aanmerking komt voor TKI-toeslag. Ook verzoekt de motie het regieteam zodanig samen te stellen dat het mkb vertegenwoordigd is en duurzame initiatieven zoals het netwerk Stroomversnelling daarin een plek hebben.

7 juni 2017

Kernpunten Bouwagenda

Samen met de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Infrastructuur en Milieu heb ik in samenspraak met de bouwsector de Bouwagenda geïnitieerd (Kamerstuk 32 847, nr. 290). Doel van deze agenda is om te komen tot een ambitieus vernieuwingsprogramma voor een vitale bouwsector, waarin de uitdagingen op het gebied van energie, klimaat en grondstoffen voorop staan. Ik heb hiervoor een Taskforce Bouw ingesteld. De Taskforce Bouw is een samenwerkingsverband vanuit alle gelederen van de bouwsector: markt, kennisinstellingen, belangengroepen en de overheid. Hierin is ook nadrukkelijk het mkb vertegenwoordigd. Op 28 maart 2017 heeft de voorzitter van de Taskforce Bouw, de heer prof.mr. B.E.M. Wientjes, de Bouwagenda aan het kabinet aangeboden.

De Bouwagenda gaat in op uitdagingen die er liggen op het gebied van CO2, klimaat en circulariteit in de gebouwde omgeving en beoogt een economische impuls aan de bouwsector te geven. De agenda is ambitieus en concreet: centraal staan 11 road maps die concrete opgaven benoemen en aangeven hoe die gerealiseerd kunnen worden. De reikwijdte van de Bouwagenda omvat woningbouw, vastgoed/utiliteitsbouw en infrastructuur. De kern wordt gevormd door elf road maps en zes dwarsdoorsnijdende, overkoepelende themas.

Concrete plannen zijn onder andere:

  • verduurzaming van de bestaande woningvoorraad, te starten met 100.000 per jaar;

  • een plan van aanpak om in 2030 het binnenklimaat van alle scholen gezond, duurzaam en slim te krijgen;

  • de programmering van 1 miljoen nieuwe energie neutrale woningen, die in 2030 gerealiseerd zijn;

  • opgave voor vervanging, functie- en klimaatadaptatie van onze nationale infrastructuur assets (wegen, tunnels, bruggen, sluizen, dijken, riolen en energienetwerken) uniform inzichtelijk.

Ruim 50 vertegenwoordigers vanuit alle onderdelen van de bouwsector, overheid, kennisinstellingen en maatschappelijke groepen hebben in een open dialoog de Bouwagenda onderschreven. De brede en gedeelde lange termijn visie van de Bouwagenda wordt nader uitgewerkt door de Taskforce in concrete programmas, tussendoelen, zichtbare stappen en korte termijn resultaten.

Reactie

Het kabinet waardeert het dat in korte tijd de gehele bouwsector en bouwketen is verenigd om deze Bouwagenda gezamenlijk op te stellen. De bouw is een gefragmenteerde sector waarin veel en soms tegenstrijdige belangen aanwezig zijn. De Bouwagenda biedt een goede basis voor verdere uitwerking door het bedrijfsleven in nauwe samenwerking met kennisinstellingen en de betrokken overheden in de volgende kabinetsperiode.

Download:

Artikel delen