Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Hete zomer? Regeren is vooruitzien…

Bomen kunnen de temperatuur flink omlaag halen, over het algemeen met ongeveer 10 graden. Kun je nagaan als je huisof bedrijfspand in een boomrijke omgeving staat. Bomen zorgen voor verkoeling door middel van schaduw en verdamping. Een stenen omgeving functioneert als ‘oven’ en houdt juist warmte vast.

NL Greenlabel 15 augustus 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De zomer van 2022 gaat de boeken in als een van de heetste en droogste zomers van de afgelopen jaren. Waarschijnlijk zullen we als gevolg van klimaatverandering nog veel vaker te maken krijgen met dergelijke droge en hete periodes. Dan is het belangrijk goed voorbereid te zijn. Extra bomen planten is hét antwoord op hitte stress: bomen zijn een slimme en natuurinclusieve manier om schaduw en koelte te creëren. Bovendien dragen ze bij een een prettiger leefklimaat, het herstel van de biodiversiteit en leveren ze nog tal van andere ‘ecosysteemdiensten’ waar we als mensen ons voordeel mee kunnen doen.

Slim aanplanten

Moeten we dan massaal bomen aanplanten? Het antwoord is ja, maar niet in de zomer! Het is in deze tijd niet wenselijk om een boom te planten, want de kans dat een nieuw aangeplante jonge boom tijdens droogte zal overleven is niet groot. Wat kun je nu wel doen? Onze procesmanager Aart Berghorst maakte een 5-stappenplan waarmee je in de toekomst beter voorbereid bent op aanhoudende hitte.

5 stappenplan

Stap 1

Gebruik de huidige hitte om te zien/voelen waar de warmte extreem is en leg dat vast en start je voorbereidingen.

Stap 2

Onderzoek de mogelijkheden op die plekken en kijk wat je later nodig hebt. Denk dan aan een toekomstbestendige groeiplaats voorbereiden, keuze assortiment, wat moet je doen aan bodemverbetering, etc.

Stap 3

Bezoek een kweker en laat je goed voorlichten over de combinatie standplaats, omgeving en soort boom. Een boom kan optimaal functioneren als aan alle basisvoorwaarden is voldaan. Dan gedijt de boom en levert hij zijn optimale ecosysteemdiensten. Dat moet het doel zijn.

Stap 4

Vanaf oktober/november kunnen de aanplantwerkzaamheden starten zodat je komend jaar voorbereid bent op een nieuwe, warme periode. Aanplant in het najaar krijgt een betere start mee in het voorjaar waardoor de inboet lager is, de nazorg voor de boom minder groot is en je een groeiseizoen voorloopt.

Stap 5

Nu het hoofd koel houden en bij toekomstige plannen bomen (groen) als voorwaarde meenemen waardoor nieuwe hitte-eilanden worden voorkomen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Daniëlle Roelands-Fransen

Daniëlle Roelands-Fransen