Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Meer aandacht voor hittestress bij woningcorporaties, maar aanpak kan beter

Woningcorporaties hebben steeds meer aandacht voor hitte en hittestress. Tegelijk heeft maar twintig procent van de corporaties een hittebeleid. Een duidelijke aanpak is er nog niet. Dit blijkt uit een enquête die Samen Klimaatbestendig via woningcorporatie Aedes heeft verspreid.

Kennisportaal Klimaatadaptatie 6 september 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Geen duidelijke aanpak

In 2020 werd voor het eerst een enquête over hittestress verspreid onder woningcorporaties, om te onderzoeken hoe corporaties met dit thema omgaan. Het doel van deze tweede enquête was om te zien wat er in de tussentijd veranderd is. Uit de nieuwe enquête blijkt dat maar 20 procent van de corporaties een hittebeleid heeft. Net als in 2020 is er nog geen aanpak met duidelijke hittenormen, maatregelen en communicatie.

Meer aandacht voor hitte

Ook vinden negen van de tien woningcorporaties dat ze nog te weinig kennis hebben om het toenemende hittevraagstuk aan te pakken. Tegelijk is er duidelijk meer aandacht voor hitte en is het ook duidelijker wat de problemen zijn. Ook bewoners zijn zich meer bewust van hitteproblemen.

Lastig vraagstuk

Woningcorporaties worstelen vaak nog met hitte, omdat het een lastig vraagstuk is. Er zijn maatregelen nodig in de omgeving, aan het gebouw en ook moet de bewoner zelf maatregelen nemen. Daarnaast heb je bijna altijd maatwerk nodig om maatregelen goed te laten werken. Verder reserveren woningcorporaties vaak te weinig budget voor verkoelende maatregelen. Slechts bij 30% van onderhouds- of renovatiewerkzaamheden nemen woningcorporaties ook verkoelende maatregelen, zoals zonwering, ventilatie of vergroening.

Rapport

Rapport Hittestress enquête woningcorporaties 2023

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.