Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Het DSO 10 praktische tips voor het vlekkeloos laten verlopen van een aanvraag

Voor mijn opdrachtgever Enexis gaf ik van de week een presentatie over de praktische gevolgen van de Omgevingswet voor het doen van een aanvraag/ melding in het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet). Daarnaast volgde ik een techische uitleg over de werking van transformatoren (zie foto's).

10 november 2023

Blog

Blog

Als jurist kun je niet zonder technische kennis, maar als technicus kun je straks (helaas) nog minder zonder juridische kennis.

Onder de Omgevingswet wordt het m.i. bijna onmogelijk om een goede aanvraag- melding te doen zonder enige juridische kennis.

Hierbij 10 tips om je als initiatiefnemer voor te bereiden op het doen van een aanvraag / melding onder de Omgevingswet.

#1 Maak een lijst met juridische activiteiten.

Bij het starten van de aanvraag geeft het DSO een keuzemenu van 650 activiteiten (dit worden er in de toekomst alleen maar meer). Er is geen logica/structuur aangebracht in de te kiezen activiteiten.

De kans is groot dat je - net als ik- denkt "ow wat erg, ow wat erg". Bereid je voor. Maak een lijst van de activiteiten die je straks nodig hebt. Hier kom je achter door de vergunningcheck in te vullen of de juridische benamingen van werkzaamheden te gebruiken.

#2 Ken het verschil tussen ruimtelijk en technisch bouwen.

Bij het intypen van de zoekterm 'bouwen' komen er namelijk alsnog zo'n 60 hits naar voren. Voorkom vertraging door te weten wat je wanneer kiest.

# 3 Maak alvast afspraken met kwaliteitsborgers.

Een kwaliteitsborger heb je straks nodig bij het doen van een technische bouwmelding. Dit geldt bijvoorbeeld bij infrastructurele gebouwen die hoger worden dan 5 meter.

# 4 Bedenk hoe je omgaat met het betrekken van de omgeving participatie.

Bij de meeste aanvragen wordt de vraag gesteld hoe de omgeving is betrokken voorafgaand aan de aanvraag. Daarnaast is het van belang te weten in welke gevallen particiaptie verplicht is. Hiervoor moet je de lokale regelgeving raadplegen. Maak hiervoor alvast een instructie inclusief zoekterm.

# 5 Bedenk hoe om te gaan met de nieuwe informatieplicht over stikstofemissie bij bouw-sloopwerkzaamheden.

Scheelt je weer tijd bij het beantwoorden van deze nieuwe vraag.

#6 Loop een keer de nieuwe #risicomatrix bouw-sloopwerkzaamheden na.

Zo voorkom je verrassingen.

#7 Zorg ervoor dat e-herkenning EH2 voor de betreffende medewerkers is geregeld en iedereen toegang heeft tot de pagina .

#8 Beschik over de gevraagde tekeningen.

Dit speelt bijvoorbeeld een rol bij de nieuwe meldplicht 'graven boven de interventiewaarde'.

#9 Bekijk de website BeSI (Beschermde SoortenIndicator).

De vergunningencheck vraagt naar de aanwezigheid van beschermde soorten waarbij je ook moet weten om welk soort het gaat.

#10 Keep it calm en geef jezelf een dik compliment als het gelukt is.

Dat deed ik in elk geval tijdens mijn presentatie;

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.