Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Gelderland heeft grootste drijvende zonnepark van Nederland

Vrijdag 31 augustus 2018 openden Marianne Schuurmans (gemeente Lingewaard) en gedeputeerde Peter Drenth (provincie Gelderland) het grootste drijvende zonnepark van Nederland. Het zonnepark ligt op het gietwaterbassin van tuinbouwgebied Next Garden en is eigendom van Coöperatie Lingewaard Energie. Het zonnepark levert genoeg duurzame energie voor 600 huishoudens.

Gemeente Gelderland 3 september 2018

Grootste drijvende zonnepark

Met een oppervlak van 1,6 hectare en 6150 zonnepanelen is het op dit moment niet alleen het grootste drijvende zonnepark van het vaste land van Nederland, maar zelfs van Europa. Alleen in Engeland ligt er een groter zonnepark van 23.000 panelen. De verwachte stroomproductie van het zonnepark in Lingewaard is 1,75 miljoen kilowattuur. Dat is voldoende voor ruim 600 huishoudens.

Drijvend op een gietwaterbassin

De tuinders van Next Garden (voorheen Bergerden) gebruiken het water in het gietwaterbassin voor hun gewassen. In 2014 heeft Coöperatie Lingewaard Energie de tuinders betrokken bij het idee om drijvende zonnepanelen op het bassin te gaan plaatsen. Het water van het gietwaterbassin van de tuinders bleek groot genoeg (3,25 ha) voor het drijvende zonnepark. Daarnaast hebben de energiecoöperatie én de tuinders met de aanleg van het zonnepark een win-winsituatie gecreëerd.

Lokale participatie met provinciale ondersteuning

Provincie Gelderland heeft het zonne-energieproject ondersteund via de subsidie lokale hernieuwbare energieprojecten aan de Coöperatie Lingewaard Energie. Deze subsidie bestaat al sinds 2013 en is er voor energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren. Sinds kort is de subsidie ook beschikbaar voor bijvoorbeeld scholen en sportverenigingen. De investeerder ontvangt bij deze subsidie 20% van de aanschafkosten terug. Voor aanvraag moeten minimaal 50 mensen mee investeren in het project. Zij moeten elk minimaal 50 en gezamenlijk minimaal 25% van het hele project inleggen. Voor het drijvende zonnepark Lingewaard hebben 71 mensen geld ingelegd via crowdfunding.

Kansen benutten

Gedeputeerde Peter Drenth opende samen met burgemeester Marianne Schuurmans het zonnepark. 'Ik ben trots dat dit grootste drijvende zonnepark van Nederland in Gelderland ligt. Mooi dat dit door een energiecoöperatie is gerealiseerd én met steun van de tuinders. Het is belangrijk dat Gelderlanders mee profiteren van de kansen van energietransitie, en als provincie stimuleren we dat dan ook graag,' aldus Peter Drenth die over energietransitie gaat.

Artikel delen