Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Factsheet ‘Aan de slag met circulaire woningbouw’

"Circulair bouwen is duurzaam. Het is bouwen zonder afval, met minimaal gebruik van grondstoffen, bijna energieneutraal en met respect voor de leefomgeving. En dat niet alleen tijdens de bouw, maar ook in de gebruiksfase en als een gebouw aan het eind van zijn levensduur is gekomen. De Lente-akkoord factsheet ‘Aan de slag met circulaire woningbouw’ geeft praktische vuistregels voor circulair bouwen, waarmee opdrachtgevers en opdrachtnemers in de woningbouw aan de slag kunnen."

LenteAkkoord 26 maart 2019

Factsheet ‘Aan de slag met circulaire woningbouw’

Stapsgewijs gaan we naar een circulaire bouweconomie. Al vanaf 2020 moet alle nieuwbouw bijna energieneutraal zijn. In 2030 moet de bouw met 50 procent minder grondstoffen toe (ten opzichte van 1990) en in 2050 is honderd procent circulair bouwen de norm. Hierover zijn bindende afspraken gemaakt in het Grondstoffenakkoord en de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie.

Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten.
Transitieagenda 2018

In de komende tien jaar komen er in ons land één miljoen nieuwe woningen en die worden dus bijna energieneutraal en zoveel mogelijk circulair. De opgave is urgent én complex. Alle partijen in de bouwkolom krijgen te maken met een omslag in denken en doen: re-think, re-fund, re-design en re-engineer. Daarmee ontstaan ook nieuwe kansen. Want wie slim is in het gebruik van nieuwe technieken en producten, bouwt een voorsprong op.

Download de Lente-akkoord factsheet Aan de slag met circulaire woningbouw

Artikel delen