Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Raad van State wil voorrang geven aan hoger beroep woningbouwprojecten

De Raad van State worstelt met capaciteitstekorten, terwijl het aantal complexe zaken groeit. De hoogste bestuursrechter van het land zal daarom tijdelijk voorrang verlenen aan grote woningbouwprojecten.

18 april 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak Rosa Uylenberg deelde donderdag bij de presentatie van het Jaarverslag 2023 mee dat de Raad van State prioriteit zal geven aan woningbouw, meldt NRC.

Het gaat om 150 zaken waar meer juristen op worden gezet. De Raad vindt het van “groot maatschappelijk belang” dat er snel helderheid komt over het wel of niet doorgaan van bouwplannen, citeert de krant.

De Raad meldt in een persbericht dat de gemiddelde doorlooptijd van zaken oploopt. In 2023 ging het om gemiddeld 30 weken. “Naast de stijgende moeilijkheidsgraad van veel zaken is dat ook een gevolg van een groot tekort aan juristen bij de directie Bestuursrechtspraak.”

Met de Wet versterking regie volkshuisvesting wil demissionair minister van BZK Hugo de Jonge procedures bij woningbouw verkorten. "Veel woningbouwprojecten vertragen door langdurige beroepsprocedures. Daarom versnellen we de gang naar de rechter voor aan te wijzen categorieën woningbouwprojecten”, licht het ministerie de plannen toe.

De wet moet regelen dat de bestuursrechter binnen zes maanden uitspraak doet in zaken, dat beroepen sneller worden behandeld, en dat de gang naar de bestuursrechter wordt ingeperkt. Of dat zal werken, is dubieus.

Het tekort aan capaciteit bij de Raad van State is namelijk juist een van de redenen dat zaken langzamer worden afgehandeld. “Dat kernprobleem wordt niet opgelost met dit wetsvoorstel”, analyseerde Vincent Vreugdenhil op PONT | Omgeving.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.