Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Definitief wetsvoorstel Herziening Woningwet naar Tweede Kamer

Het definitieve wetsvoorstel voor herziening van de Woningwet (inclusief de novelle) is op 20 juni 2014 naar de Tweede Kamer verzonden. Aedes uitte eerder kritiek op concepten: de centralistische aanpak dreigde lokaal woonbeleid en het werken aan gemengde wijken onmogelijk te maken. Aedes bestudeert het definitieve wetsvoorstel voordat ze reageert of er voldoende aan deze zorgen tegemoet is gekomen.

Aedes 20 juni 2014

Het

definitievewetsvoorstel voor herziening van de Woningwet

(inclusief de novelle) is op20 juni 2014 naar de Tweede Kamer verzonden. Aedes uitte eerder kritiek opconcepten:

decentralistische aanpak dreigde lokaal

woonbeleid en het werken aan gemengdewijken onmogelijk te maken. Aedes bestudeert het definitieve wetsvoorstelvoordat ze reageert of er voldoende aan deze zorgen tegemoet is gekomen.

De gedetailleerde regelgeving uit de eerdere concepten voor herziening van deWoningwet dreigt het voor corporaties steeds moeilijker te maken huurders eengoed (t)huis in een prettige buurt te bieden. Gemeenten en corporaties moetenmogelijkheden hebben om samen te werken aan woonbeleid waaraan lokaal en/ofregionaal behoefte is.

Gemaakte afspraken

Cruciaal bij de beoordeling van het definitieve wetsvoorstel is ook

deverwerking van de afspraken die Aedes eerder met het kabinet maakte

.Corporaties kunnen blijven werken aan gezonde, gemengde wijken, zo werdvastgelegd. Daarvoor werd afgesproken dat corporaties onder duidelijkevoorwaarden kunnen investeren in niet-DAEB activiteiten (duurdere huurwoningen,goedkope koopwoningen, gebouwen voor voorzieningen). Die voorwaarden zijn dat degemeente het moet willen, er geen commerciële partijen voor te vinden zijn enhet moet financieel haalbaar zijn. Corporaties doen die investeringen dan tegenmarktconforme voorwaarden.

Het mag echter niet zo zijn dat extra regels voor financiering het in depraktijk onmogelijk maken om op deze manier gemengde wijken te realiseren. VoorAedes is en blijft essentieel dat wat nodig is, moet kunnen. Dit is eencruciaal punt op basis waarvan Aedes het definitieve wetsvoorstel beoordeelt.

Tweede Kamer

Het is nog niet duidelijk wanneer de Tweede Kamer het wetsvoorstel(inclusief novelle en Memorie van Toelichting) behandelt. De parlementaireenquêtecommissie woningcorporaties brengt in het najaar haar eindrapport metaanbevelingen uit. Het ligt voor de hand dat deze aanbevelingen bij debehandeling van de wet betrokken worden.

Meer informatie

Door

Aedes

Artikel delen