Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Bedrijven nemen onaanvaardbare risico's bij aanleg gesloten bodemenergiesystemen

"Elf van de dertien geïnspecteerde boorbedrijven die gesloten bodemenergiesystemen aanleggen, hebben dat niet volgens de milieuregels gedaan. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die deze controles uitvoerde, vindt dit onaanvaardbaar."

ILT 30 mei 2018

Een boorploeg die verkeerd te werk gaat, kan daardoor de kwaliteit van het grondwater aantasten. Bovendien hebben bedrijven die zich niet aan de regels houden ten onrechte economisch voordeel op bedrijven die wel volgens de regelgeving werken. De ILT zal bedrijven die ernstig in de fout gaan van de markt weren door hun erkenning te schorsen of in te trekken. Zij mogen dan (tijdelijk) geen bodemenergiesystemen meer aanleggen

.

Bij inspecties van de ILT sinds eind 2016 is gebleken dat boorploegen bijvoorbeeld kleilagen die grondwaterlagen van elkaar gescheiden houden, niet goed afdichtten. Daardoor kan er verontreinigd of zouthoudend grondwater naar schone grondwaterlagen stromen. Ook kwam het vaker voor dat een bedrijf slootwater als werkwater gebruikt. Ook hierdoor kan grondwater vervuild raken.

Onverantwoord gedrag

Volgens de ILT komen de meeste overtredingen door onverantwoord gedrag van boorploegen en niet door een gebrek aan kennis. Bij controles waarbij de boorploegen niet in de gaten hadden dat de ILT-inspecteurs hen observeerden, zag de ILT meer en zwaardere overtredingen dan bij aangekondigde inspecties.

De inspectie heeft acht bedrijven een last onder dwangsom opgelegd. Als zij weer in de fout gaan moeten zij 7.500,- betalen voor iedere overtreding. De dwangsommen kunnen oplopen tot een maximum van 37.500,-. Er is al een bedrag van 22.500,- verbeurd. Twee van deze acht bedrijven hebben in eerste instantie een voornemen tot schorsing ontvangen vanwege de ernst van de overtredingen. Nadat zij verbeteringen zoals het opleiden van nieuwe boormeesters hadden doorgevoerd, is dit voornemen omgezet in een last onder dwangsom.

De inspectie verwacht van boorbedrijven dat zij individueel én als branche een verbeterslag maken. De ILT controleert hen ook dit jaar. Hierbij gaat het zowel om herinspecties bij boorbedrijven die een dwangsom hebben gekregen als om inspecties bij bedrijven waar de ILT nog niet is geweest. De ILT wil hiermee bereiken dat de bedrijven zorgvuldig en volgens de normen te werk gaan. Voorkomen moet worden dat bedrijven die de marktordening (level playing field) verstoren een negatief effect op de rest van de sector hebben. Er zijn in Nederland 32 erkende bedrijven die gesloten bodemenergiesystemen mogen aanleggen.

Artikel delen