Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Actualisatie plankostenscan

Het ministerie van BZK heeft NEPROM en VNG uitgenodigd mee te praten over de actualisatie van de plankostenscan. Dit komt voort uit de eerder uitgevoerde evaluatie en uit signalen over verschillen met de oude regeling.

Neprom 15 juni 2024

Blog

Blog

​In 2023 heeft Stec Groep in opdracht van het Ministerie van BZK een evaluatieonderzoek uitgevoerd naar de regeling voor het maximeren van de plankosten (plankostenscan). Naar aanleiding van deze evaluatie heeft de minister aan de Tweede Kamer toegezegd de regeling te zullen aanpassen. Extra aanleiding om dit nu op te pakken zijn de signalen die het ministerie heeft ontvangen over verschillen tussen de oude regeling en de nieuwe regeling.

De actualisatie zal worden uitgevoerd door Metafoor. In een startoverleg is gesproken over de aanbevelingen uit de evaluatie, waaronder het standaard opnemen van uren voor participatie en projectmanagementassistentie. Ook is gesproken over de soms extreem grote verschillen tussen het oude en het nieuwe model, waardoor de te verhalen plankosten in veel gevallen aanzienlijk lager uitkomen. Deels zijn deze het gevolg van bewuste keuzes en deels lijken deze onbedoeld.

De komende tijd vinden verdere besprekingen plaats en zal ook worden gekeken hoe de regeling moet worden aangepast om beter aan te sluiten bij de werkelijke kosten. Hierbij zal waar mogelijk gebruik worden gemaakt van praktijkvoorbeelden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.