Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Aanpak wooncrisis op Europees niveau blijft achter

In juni 2024 staan de verkiezingen voor het Europees Parlement op de agenda. In veel lidstaten heeft het aanpakken van de wooncrisis prioriteit, maar op Europees niveau blijft die achter, constateert corporatiekoepel Aedes.

5 december 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het is belangrijk dat ook op Europees niveau de wooncrisis prioriteit wordt, vindt Aedes. De corporatiekoepel formuleerde drie concrete aanbevelingen geformuleerd. Die moeten woningcorporaties helpen om hun deel van de woningnood het hoofd te bieden.

  1. Dring aan op herziening van het DAEB-besluit. “Huren stijgen in veel Europese landen harder dan inkomens. Huishoudens met een middeninkomen vallen hierdoor tussen wal en schip. Laten we zorgen voor betaalbare huisvesting voor middeninkomens”, aldus Aedes in een persbericht.

  2. Zorg binnen de Europese wetgeving voor flexibiliteit voor nationale implementatie, geef lidstaten de ruimte om doelmatig hun middelen in te zetten, en vind de juiste balans tussen isolatie en installatie. “In het Fit voor 55 wetgevingspakket komen er voor 2040 nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen bij. Deze raken ook de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Zorg voor wetgeving die haalbaar, sociaal en effectief is.”

  3. Zorg voor een Europees fonds waarvan het geld alleen gebruikt mag worden om te verduurzamen, stimuleer financiering van Housing First-projecten, en vereenvoudig de procedures rondom Europese subsidies. “De grote nieuwbouw- en verduurzamingsopgaven vragen veel van woningcorporaties. Zowel in capaciteit als in financiële zin. Hier kan Europa haar meerwaarde tonen door te zorgen voor toegankelijke financiering.”

Aedes werkt de aanbevelingen verder uit in een position paper.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.