Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

We krijgen er drie overbodige ministeries bij

Nu de nieuwe ploeg op de gevoelige plaat is vastgelegd, is het de beurt aan de koninklijk besluit-slager om toepassing te geven aan de artikelen 43 (benoeming en ontslag minister-president en ministers), 44 en 46 (benoeming en ontslag staatssecretarissen) van de Grondwet. Een toelichting bij die KB's ontbreekt meestal, maar duidelijk zal zijn dat de kosten van een artikel 44-KB in de miljoenen lopen. Dat zal reden zijn om daar geen melding van te maken. Zonde van het geld, de nieuwe ministeries zijn bovendien geheel overbodig.

3 juli 2024

De koninklijke besluiten liggen al klaar. Het meeste werk zullen de AZ-ambtenaren hebben gehad aan het KB op grond van artikel 44, eerste lid, van de Grondwet: de instelling van de ministeries. De gewenste naamswijzigingen worden daarin meegenomen.

Een toelichting bij die KB's ontbreekt meestal, maar duidelijk zal zijn dat de kosten van een artikel 44-KB in de miljoenen lopen. Dat zal reden zijn om daar geen melding van te maken.

Zonde van het geld, de nieuwe ministeries zijn bovendien geheel overbodig. Het was beter en handiger geweest als het ministerie van BZK mevrouw Keijzer als (nieuwe) minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening had verwelkomd, mevrouw Faber Minister voor (lees: tegen) Asiel en Migratie en mevrouw Hermans gewoon Minister voor Klimaat en Groene Groei werd.

Het heeft te maken met het willen hebben en onderhouden van eigen tuintjes en de onjuiste gedachte dat je als minister zonder portefeuille ondergeschikt bent aan de minister die leiding geeft aan het departement.

Het ligt anders. Een minister zonder portefeuille – dat is een verwarrende term omdat deze bewindspersoon juist precies omschreven taken heeft – is niet belast met de leiding van het departement en kan zich daardoor volledig richten op wat van hem of haar specifiek verwacht wordt.

Fysiek verandert ook niks. De nieuwe ministeries zullen waarschijnlijk gewoon onderdak krijgen aan de Turfmarkt en de Bezuidenhoutseweg, waar toch al twee ministeries zitten. En de ministers van en de ministers voor zitten gewoon schouder aan schouder naast elkaar in de Trêveszaal.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.