Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Omgevingswet: little less conversation, a little more action

Dit was de veelzeggende inhoud van laatste tweet over de Raad op Zaterdag op 28 januari in Eindhoven van raadslid Jan Houtenbos uit Bergen. Missie geslaagd! Want de tijd is aangebroken voor raadsleden om echt actief te worden op de Omgevingswet.

VNG 3 februari 2017

De eerste Raad op Zaterdag van het jaar vond plaats in het gemeentehuis van Eindhoven en was met ruim 150 bezoekers was het een druk bezochte dag. De Omgevingswet stond prominent op de agenda als de volgende grote verandering die op gemeenten afkomt.

Kennisniveau stijgt

De interesse in de wet is goed om te zien, want de tijd begint te dringen om als raad aan de slag te gaan. Gedurende de dag werd goed duidelijk wat al tijdens de aftrap door de zaal werd aangegeven: het kennisniveau van raadsleden neemt sterk toe op dit dossier. De dag werd geopend door Steven de Vries, raadslid in Utrecht en lid van de VNG-Commissie Raadsleden en Griffiers. Hij vroeg enkele raadsleden op het podium om in gesprek te gaan over de Omgevingswet. Een groot deel van de aanwezigen gaf te kennen al enigszins op de hoogte te zijn van de wet.

Workshops

In de eerste ronde kregen veel raadsleden een algemene introductie op de Omgevingswet. In sneltreinvaart werd de wet en de impact op Raadsleden doorgenomen. Het roept vragen op, maar ook herkenning, weer een teken dat de raadsleden steeds beter geïnformeerd raken.

Het was niet alleen maar Omgevingswet wat de klok slaat bij de Raad op Zaterdag, ook ook themas als Gemeenschappelijke Regelingen, het vluchtelingenvraagstuk, energietransitie en jeugdhulp hadden hun interesse.

En naast de meer traditionele presentaties springen raadsleden van consoliderend naar vernieuwend in interactieve workshop zoals over de vraag welke keuzes je als raad maakt in het proces van invoering van de Omgevingswet, maar dat toepasbaar is op ieder vraagstuk.

Raad op Zaterdag is een regiocongres van de VNG voor raadsleden en wordt georganiseerd met medewerking van Raadslid.Nu, de Vereniging van Griffiers, KING en het OndersteuningsTeam Asielzoekers en Vergunninghouders (OTAV)

Meer informatie

Bekijk alle presentaties op onderstaande link. Ook door een van deelnemers, Govert Geldof (raadslid gemeente Waadhoeke) is een zeer lezenswaardig verslag gemaakt.

Artikel delen