Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Waterschap past basis regelgeving aan vooruitlopend op Omgevingswet

Het waterschap heeft haar regelgeving volledig aangepast. De nieuwe regelgeving biedt meer mogelijkheden voor inwoners, bedrijven en andere overheden om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen plannen en rekening te houden met een goede waterhuishouding.

De Stichtse Rijnlanden 25 juni 2018

Regels vastgelegd in een ja-mits Keur

Ieder waterschap legt regels om het

waterbeheer

in goede banen te leiden vast in de Keur. De bestaande Keur past niet meer in onze veranderende wereld. We willen regels die eenvoudig zijn, kosten besparen en vooral meer ruimte bieden. Daarom heeft het waterschap een volledig nieuwe Keur opgesteld. Een ja-mits Keur waarin we er vanuit gaan dat mensen die plannen maken voor op of aan het water, daar verantwoordelijk mee om gaan.

Vooruitlopend op de omgevingswet

Het waterschap heeft vooruitlopend op de komst van de Omgevingswet, gekozen voor deze nieuwe benadering. Van een nee, tenzij naar een ja-mits Keur. Dit betekent dat initiatieven en handelingen in principe zijn toegestaan, mits wordt voldaan aan de zorgplicht en eventueel gestelde voorwaarden zodat de waterschapsbelangen geborgd blijven. Dit legt meer verantwoordelijkheid bij initiatiefnemers. Er geldt anders dan voorheen niet meer automatisch een vergunningplicht. Veel handelingen zijn vergunning-vrij of vallen onder een algemene regel. Wel moet altijd de zorgplicht in acht worden genomen. In de uitvoeringsregels is opgenomen wanneer sprake is van alleen zorgplicht of zorgplicht in combinatie met een algemene regel of vergunningplicht.

Artikel delen