Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Tweede Kamer stemt in met Wet open overheid: VNG-reactie

De Tweede Kamer nam vandaag de Wet open overheid (Woo) aan. De VNG onderschrijft het doel van een open overheid, maar vindt de uitwerking in de Woo niet de juiste weg naar meer transparantie. Actieve openbaarmaking moet de norm worden, de Woo is daarvoor echter ongeschikt.

VNG 20 april 2016

De Woo is in de huidige vorm onuitvoerbaar en duur. De initiatiefwet van GroenLinks en D66 zou de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) moeten vervangen.

Eerst Wob aanpassen

Gemeenten willen actief werken aan meer transparantie, maar daarvoor is nodig dat er een einde komt aan het misbruik van de huidige Wob. Daarom vindt de VNG dat de Tweede Kamer eerst het wetsvoorstel van minister Plasterk om misbruik van de Wob aan te pakken, had moeten behandelen. Helaas is de Kamer niet aan die wens tegemoet gekomen.

Eerste Kamer

Het wetsvoorstel voor de Woo wordt nu ter behandeling aangeboden aan de Eerste Kamer. Als de Woo rechtskracht krijgt, is dat slecht nieuws. Gemeenten worden geconfronteerd met een onuitvoerbare wet en zeer hoge kosten. We proberen de komende maanden de Eerste Kamer te overtuigen van deze negatieve gevolgen.

Vervolg

Als de Eerste Kamer het voorstel afwijst, kan het volgende kabinet tijdens de formatie de open overheid een prominente plaats geven in de plannen, met oog voor de uitvoerbaarheid.

Meer informatie

Artikel delen