Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Standpunt VNG over initiatief handhaving kraakverbod

De VNG is geen voorstander van het wetsvoorstel handhaving kraakverbod. Het wetsvoorstel leidt niet tot een verbetering van de handhaving van het kraakverbod en gaat ten koste van de handhavingscapaciteit op andere thema’s. Dat melden we in een brief aan de Tweede Kamer. 

VNG 28 oktober 2020

Artikelen

Artikelen

De initiatiefnemers van het wetsvoorstel zijn van mening dat er nu een te lange periode bestaat tussen de aankondiging van een ontruiming en de daadwerkelijke ontruiming van een gekraakt pand. Zij menen dat dit wordt veroorzaakt doordat krakers in de gelegenheid worden gesteld een kort geding aan te spannen. Het initiatief wetsvoorstel wil daarin verandering brengen door invoering van een procedure waarbij de rechter-commissaris binnen 72 uur dient te beslissen over het verlenen van een machtiging aan de officier van justitie om een ontruimingsbevel te geven.

Standpunt VNG

De VNG is voor een snelle en doelmatige ontruiming van kraakpanden. Met dit wetsvoorstel is onzes inziens geen substantiële winst te behalen in de snelheid van de ontruiming ten opzichte van de huidige praktijk. Het initiatiefwetsvoorstel leidt tot minder doelmatigheid. Het leidt tot meer werklast voor politie, OM en de rechterlijke macht en leidt tot minder maatwerk bij de handhaving van het kraakverbod. Ook wijzen we op het advies van de Raad van State die uiteindelijk adviseert om het wetsvoorstel niet in behandeling te nemen.

Meer informatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Angélique Claassen