Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Spuiwater is geen drijfmest

In een recente column van Gerard Leeman stelt hij dat spuiwater geen drijfmest is. Klopt dit en wat is eigenlijk spuiwater? Welke milieuregels gelden voor de opslag hiervan?

19 maart 2014

// ////

In een

recente column

van Gerard Leeman stelthij dat spuiwater geen drijfmest is. Klopt dit en wat is eigenlijk spuiwater?Welke milieuregels gelden voor de opslag hiervan?

Spuiwater ontstaat na de wasstap van zowel eenchemische als biologische luchtwasser of een combinatie daarvan.

Bij de chemische wasstap wordt stalluchtbesproeid met water waaraan zwavelzuur is toegevoegd. Dit aangezuurde waterhaalt (onder andere) ammoniak uit de stallucht. Hierbij wordt ammoniumsulfaatgevormd.

Bij de biologische wasstap wordt stallucht metwater besproeid waarin micro-organismen groeien. Dit water haalt (onder andere)ammoniak uit de stallucht. Hierbij ontstaat nitriet en nitraat.

Spuiwater is een afvalstof als bedoeld inartikel 1.1, eerste lid, van de Wet milieubeheer. Hoofdstuk 10 van deze wetbevat regels over gedragingen met betrekking tot afvalstoffen. Artikel 22.1,negende lid, van deze wet bepaalt echter dat hoofdstuk 10 niet van toepassing is als voor eenafvalstof regels gelden die zijn gesteld bij of krachtens de Meststoffenwet.

Een afvalstof mag als meststof wordenverhandeld en gebruikt als is aangetoond dat er geen landbouwkundige enmilieukundige bezwaren zijn. Als deze bezwaren er niet zijn, wordt de afvalstofopgenomen in bijlage Aa van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. Vanaf 1januari 2011 is spuiwater opgenomen in bijlage Aa. Daarmee is spuiwater eenafvalstof waarop hoofdstuk 10 van de Wet milieubeheer niet van toepassing is.

Spuiwater is eveneens een potentieelbodembedreigende stof. Dit houdt in dat er aan de opslag van spuiwatervoorschriften moeten worden gesteld om mogelijke bodemverontreiniging tevoorkomen. In welke paragraaf van het Activiteitenbesluit milieubeheer is deopslag van spuiwater geregeld? In de toelichting op het Activiteitenbesluitmilieubeheer (zie Stb. 2012, 441, blz. 186) staat het volgende: Voor hetopslaan van spuiwater gelden de eisen voor het opslaan van drijfmest (in gevalvan opslag in een voorziening voor het opslaan van drijfmest) of het opslaanvan bodembedreigende stoffen in een bovengrondse tank.

Spuiwater is een potentieel bodembedreigendestof en als opslag hiervan in een bovengrondse tank plaatsvindt, dan isparagraaf 4.1.3 van het Activiteitenbesluit milieubeheer van toepassing (mitshet geen inrichting type C is en de tank niet in een installatie is ingebouwd).

Op het opslaan van drijfmest is paragraaf3.4.6 van het Activiteitenbesluit milieubeheer van toepassing. Deze paragraafis van toepassing op het opslaan van drijfmest in een mestbassin. Drijfmest isin het Activiteitenbesluit gedefinieerd als dierlijke meststoffen dieverpompbaar zijn en mestbassin als een voorziening voor het opslaan vandrijfmest, boven- en ondergronds, zoals een mestkelder, foliebassin, mestzak ofmestsilo.

Kijkend naar de reikwijdte van paragraaf 3.4.6van het Activiteitenbesluit milieubeheer vraag ik mij af of deze paragraaf vantoepassing kan zijn op de opslag van spuiwater in bijvoorbeeld een mestkelderof een mestsilo. Immers, deze paragraaf is van toepassing op het opslaan vandrijfmest en spuiwater voldoet niet aan de definitie van drijfmest.

Daarnaastis het brengen van spuiwater in een mestkelder of mestsilo gevuld met drijfmestonwenselijk vanwege het risico op het ontstaan van het giftige,levensgevaarlijke gas waterstofsulfide

. Overigens verbiedtde meststoffenwetgeving het mengen van spuiwater met drijfmest.

Bert Lowijs, Lowijs advies

Gerelateerde informatie:

Artikel delen