Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Samenvatting advies ontwerpbesluit Wijziging activiteitenbesluit milieubeheer

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het ontwerpbesluit waarbij het Activiteitenbesluit milieubeheer, het Besluit omgevingsrecht en enkele andere besluiten (nieuwe activiteiten) worden gewijzigd. Het advies is op 1 oktober 2015 openbaar gemaakt.

Afdeling advisering van de Raad van State 1 oktober 2015

Inhoud en doel van ontwerpbesluit

Het ontwerpbesluit wijzigt het huidige Activiteitenbesluit milieubeheer. Het betreft de zogenoemde vierde tranche van de tweede fase van het Activiteitenbesluit. Dit houdt in dat, net zoals bij de voorgaande drie tranches, bedrijfstakken aan het Activiteitenbesluit worden toegevoegd. Hierdoor vallen nog meer bedrijven volledig onder de algemene regels van het Activiteitenbesluit. Ook voorziet het ontwerpbesluit in de inbouw van diverse regelingen in het Activiteitenbesluit, waaronder de Nederlandse emissierichtlijn lucht (NeR). Het doel van deze wijzigingen is de milieuregelgeving te vereenvoudigen, te uniformeren en tegelijkertijd de administratieve lasten voor bedrijven te verlagen.

Strijd met doelstellingen

De Afdeling advisering stelt in haar advies vast dat het ontwerpbesluit op verschillende punten haaks staat op de doelstellingen.

In de eerste plaats wordt opgemerkt dat voor een aantal specifieke bedrijfstakken die onder de werking van het Activiteitenbesluit wordt gebracht meer dan in vergelijking tot voorgaande tranches en meer dan in vergelijking tot andere toegevoegde bedrijfstakken en activiteiten, maatwerk is vereist die voor bedrijven in afzonderlijke voorschriften zullen moeten worden vastgelegd. Deze mate van maatwerkvoorschriften doet afbreuk aan de beoogde uniformiteit en leidt bovendien tot hogere administratieve lasten. De Afdeling adviseert daarom dragend te motiveren waarom het nodig is het Activiteitenbesluit met die bedrijfstakken en activiteiten uit te breiden.

In de tweede plaats wordt opgemerkt dat de uitbreiding met nieuwe bedrijfstakken en de inbouw van diverse regelingen het Activiteitenbesluit nog complexer maakt dan het al is. Dit terwijl het Activiteitenbesluit door bedrijven en toezichthouders in de praktijk al als zeer complex wordt ervaren en de toename van die complexiteit op gespannen voet staat met het streven naar eenvoud. De Afdeling adviseert daarom de toegankelijkheid te verbeteren door in ieder geval in de toelichting op het ontwerpbesluit een overzichtstabel op te nemen.

Inbouw NeR

Het ontwerpbesluit voorziet in de inbouw van de NeR in het Activiteitenbesluit. De NeR is een richtlijn die door onder andere veel gemeenten en provincies wordt gebruik voor de beoordeling van luchtkwaliteit en geurhinder bij het verlenen van vergunningen aan bedrijven. In het advies wordt over de inbouw van de NeR opgemerkt dat het overgangsrecht bij de geurbepaling langer is dan de in het Activiteitenbesluit gehanteerde standaardtermijn. De Afdeling adviseert dit verschil dragend te motiveren.

Verder wordt opgemerkt dat voor de luchtkwaliteit een nieuwe regeling over zorgwekkende stoffen is opgenomen. In de toelichting bij het ontwerpbesluit komt echter niet duidelijk naar voren hoe deze regeling zich verhoudt tot het Europese recht. De Afdeling adviseert de toelichting op dit punt te verduidelijken.

Lees

hier

de volledige tekst van het advies van de Afdeling advisering en het nader rapport van de minister.

Artikel delen