Menu

Zoek op
rubriek

Provincie gaat voor UNESCO Global Geopark status voor Schelde Delta

Samen met de provincies Zeeland, Oost-Vlaanderen en Antwerpen, en EGTS Linieland van Waas en Hulst aast de provincie Noord-Brabant op de UNESCO Global Geopark status. Daartoe wordt eind 2021 een bidbook ingediend waarin de unieke geologische, ecologische en cultuurhistorische waarden van het gebied worden benadrukt.

Provincie Noord-Brabanr 13 januari 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Meer dan 70 gemeenten, en ook een groot aantal maatschappelijke en natuurorganisaties in het gebied, zijn bij de ontwikkeling van het bidbook betrokken.

Global Geopark status

Geopark Schelde Delta is een uniek deltagebied. Nergens ter wereld is een vergelijkbare wisselwerking tussen natuurlijke processen en cultuurhistorie. Zee en rivieren hebben in de loop van de tijd hun sporen achtergelaten in de ondergrond. De diverse lopen van de Schelde zijn tekenend voor het landschap. En dan zijn er de karakteristieke elementen als verdronken dorpen, middeleeuwse bolle akkers, veenwinning, forten, vestingen en linies. Iedere plek vertelt zijn eigen verhaal en draagt zo bij aan de identiteit van de delta.

Het geologisch bijzondere gebied is zodanig onderscheidend dat zij serieus kans maakt op het predikaat Geopark. Dat blijkt niet alleen uit de geologische opbouw, maar zeker ook uit de relatie tussen de opbouw en de toekomstige klimatologische ontwikkelingen. Juist in een Deltagebied zijn klimaatveranderingen en de manier waarop daarop wordt ingespeeld essentieel voor gebruik, de leefbaarheid en de toekomstige geologische opbouw van een gebied. Op de grens van land en zee heeft het getij invloed op het landschap waar de mens zich al duizenden jaren moet aanpassen aan een veranderend klimaat. Een gebied waar vanuit keuzes die gemaakt zijn in het verleden, lessen voor het heden en de toekomst te leren zijn.

Animatiefilm

Schelde Delta beslaat het gebied van de Brabantse Wal, Zeeland en de Vlaamse Schelde Vallei. Het Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide, de Noordpolder, de voormalige kalksteengroeve Boudewijn, de Dindelse Gorzen en Cruijslandse Kreken liggen onder andere in het Brabantse deel en kennen een rijke geschiedenis van het gebied. Het Schelde Delta-gebied is 5.415 km2 groot en telt 1.490.000 inwoners. Kijk voor meer informatie op www.scheldedelta.eu. Maar bekijk ook zeker de 

 die een mooie inkijk geeft in de rijke geologische geschiedenis van Geopark Schelde Delta.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.