Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over beantwoording Kamervragen wijziging Bouwbesluit 2012

Minister Plasterk ( BZK) zendt de antwoorden op de aanvullende vragen over het ontwerpbesluit tot wijziging van het Bouwbesluit 2012 betreffende drijvende bouwwerken, de milieuprestatiegrenswaarde en enkele andere wijzigingen.

20 september 2017

Hierbij zend ik u mijn antwoorden op de aanvullende vragen van de vaste commissie voor Wonen en Rijksdienst over het ontwerpbesluit tot wijziging van het Bouwbesluit 2012 betreffende drijvende bouwwerken, de milieuprestatiegrenswaarde en enkele andere wijzigingen.

32757-143 Wijziging van het Bouwbesluit 2012 (aanvullende vragen)

nr. Lijst van vragen en antwoorden

Vastgesteld (wordt door griffie ingevuld als antwoorden er zijn)

De vaste commissie voor Wonen en Rijksdienst heeft een aantal nadere vragen voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de schriftelijke beantwoording van de vragen van de commissie inzake de Wijziging van het Bouwbesluit 2012 (32757, nr. 143).

De daarop door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.

Voorzitter van de commissie,

Geurts

Griffier van de commissie,

Van der Leeden

1

Kunt u bevestigen dat het voorliggende ontwerpbesluit niet gaat gelden voor bestaande drijvende bouwwerken, ook niet nadat deze gerenoveerd of verbouwd worden? Zijn er scenarios waarin een renovatie of een verbouwing ertoe kan leiden dat het betreffende drijvende bouwwerk toch onder de eisen van het voorliggende ontwerpbesluit gaat vallen?

Het voorliggende ontwerpbesluit gaat niet gelden voor bestaande drijvende bouwwerken, ook niet nadat deze gerenoveerd of verbouwd worden. Met de Wet verduidelijking voorschriften woonboten (Stb. 2017, 32) wordt aan de Woningwet artikel 131 toegevoegd, waaruit volgt dat voor drijvende bouwwerken die bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van die wet de eisen van het Bouwbesluit 2012 niet van toepassing zijn. Het voornemen is het voorliggende ontwerpbesluit tegelijk met de Wet verduidelijking voorschriften woonboten in werking te laten treden.

2

Als een renovatie of een verbouwing van een drijvende bouwwerk ertoe kan leiden dat de eisen uit het voorliggende ontwerpbesluit gaan gelden, bij welke renovatie of verbouwing ligt dan de grens? Wie bepaalt of het ontwerpbesluit van kracht wordt?

Zie mijn antwoord op vraag 1.

3

Indien er scenarios denkbaar zijn waarin een renovatie of een verbouwing ertoe kan leiden dat het voorliggende ontwerpbesluit van toepassing wordt, kunt u dan aangeven hoeveel bestaande drijvende bouwwerken nu niet zouden voldoen aan het voorliggende ontwerpbesluit?

Zie mijn antwoord op vraag 1.

4

Hoeveel bestaande drijvende bouwwerken zouden nu niet aan de grenswaarde voor milieuprestatie voldoen, als deze ook voor bestaande bouwwerken zou worden ingevoerd, bijvoorbeeld na een renovatie of verbouwing?

Omdat het voorschrift niet geldt voor bestaande drijvende bouwwerken en ook niet zal gaan gelden, is niet onderzocht hoeveel bestaande drijvende bouwwerken niet zouden voldoen aan de milieuprestatiegrenswaarde.

Artikel delen