Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Erwin Noordover, advocaat en partner bij ENVIR Advocaten

"Erwin Noordover is per mei begonnen als advocaat en partner bij ENVIR Advocaten. Voor de rubriek 'In gesprek met een beweger' stelden we hem enkele vragen. Hij vertelt over de uitdagingen binnen de functie en de moeilijkheden die komen kijken bij grotere energie- en infrastructurele projecten. Ook geeft hij antwoord op de vraag wie hem inspireert. En een favoriete plek in onze leefomgeving heeft hij niet, wél een favoriete manier om erdoorheen te reizen."

Redactie OmgevingsWeb 4 juni 2019

Nieuws

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?

Erwin Noordover: "ENVIR Advocaten is sinds de oprichting vijf jaar geleden uitgegroeid tot een van de beste kantoren op het gebied van het algemeen bestuursrecht en omgevingsrecht. Ze hebben een sterke cliëntenportefeuille, een prachtige track record en ze scoren goed in de rankings. Ik heb, voordat ze ENVIR zijn begonnen, al veel samengewerkt met Marieke Kaajan en Fleur Onrust en ik heb de groei van het kantoor de afgelopen jaren met veel interesse gevolgd. Ik ben dan ook heel trots een onderdeel van dit kantoor te gaan zijn, zeker als je bedenkt dat mijn op energie- en duurzaamheidsvraagstukken gerichte praktijk uitstekend aansluit op de portefeuille van ENVIR. Daarnaast heeft ENVIR als klein kantoor een andere dynamiek met cliënten en is er sprake van een meer persoonlijke dienstverlening. Dat past bij mij en dat past bij mijn vakgebied."

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?

"In mijn praktijk adviseer ik veel ontwikkelaars van wind- en zonneparken en overheden over de ruimtelijke inpasbaarheid van de energietransitie. Dat gaat om de grotere energie- en infrastructurele projecten in Nederland, waarin belangen niet altijd overeenkomen. Het is daarbij cruciaal om alle betrokkenen in elk stadium van het proces aangesloten te houden, zodat je alle partijen stap voor stap kan meenemen in het traject. Vaak kan je veel twijfel of weerstand bij mensen wegnemen door goed uit te leggen wat er gaat gebeuren. Zo kan je veel vertragingen en procedures voorkomen.

In het verlengde hiervan heeft de afgelopen jaren vooral de Rijksoverheid een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand brengen van de energietransitie door ruimte te bieden aan windparken op land en op zee, maar deze rol zullen gemeenten en provincies de komende jaren over moeten nemen binnen de regionale energie strategieën (RES). De lokale overheden staan daarmee voor een geweldige opgaaf en realiseren zich welke maatschappelijke verantwoordelijkheid daarbij hoort. Toch wordt nu al zichtbaar hoe lastig het zal zijn om binnen de RES de gestelde doelstellingen voor de energietransitie tijdig te gaan halen; juist vanwege de conflicterende belangen tussen de verschillende partijen, met risicos op vertraging van de energietransitie. De lokale overheden moeten daarbij oog houden voor het bijzondere krachtenveld dat loskomt bij energieprojecten van formaat. Maar ik geloof er absoluut in dat de lokale overheden deze rol waar kunnen maken als ze blijven focussen op een integrale belangenafweging in samenspraak met de omgeving en de ontwikkelaars van de projecten. Ik zie het als een prachtige uitdaging om mijn cliënten te helpen in deze complexiteit, om de doelstellingen te halen en tegelijkertijd maatschappelijke meerwaarde te creëren."

Waar komt uw interesse voor het omgevingsdomein vandaan?

"Het mooie aan mijn vak is de tastbaarheid ervan: het betreft onze fysieke leefomgeving. Het werk wat ik achter mijn bureau of in de rechtszaal doe, is te vertalen naar iets concreets, zoals een bedrijventerrein, natuurgebied of windturbine. In andere woorden, het resultaat van mijn werk is zichtbaar in het dagelijkse leven.

Daarnaast is het werk uitdagend vanwege de juridische complexiteit die komt kijken bij projectontwikkeling en de vertaling daarvan naar concrete oplossingsrichtingen voor de cliënt. Je helpt daarmee een project daadwerkelijk verder: het windpark kan er toch komen en daarmee wordt weer een stap in de energietransitie gezet."

Wie inspireert u en waarom?

"Aaldert ten Veen. Ik heb de afgelopen 10 jaar bij Stibbe met hem gewerkt aan het opbouwen van de duurzame energiepraktijk. Hij heeft enorme kennis van zaken, weet het beste uit zijn team te halen en hij heeft echt een stempel weten te drukken op de energietransitie van Nederland: veel windprojecten in Nederland dragen zijn omgevingsrechtelijke signatuur. Sinds kort is hij benoemd tot staatsraad. Aan de Kneuterdijk mogen ze trots zijn met hem in het team erbij."

Wat is uw favoriete plek in onze leefomgeving?

"Ik heb niet één specifieke favoriete plek, maar wel een favoriete manier van reizen door onze leefomgeving: per trein. Nederland is een mooi en divers land. Voor mij is de beste manier om dit te ervaren per trein. Vooral de verandering van omgeving van stad naar dorp naar platteland en terug."

Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?

"Ik ga graag naar de bioscoop, of kijk een film of serie thuis. Recente films die veel indruk maakte, waren bijvoorbeeld Lean on Pete (let wel: deze film moet je niet kijken als je wat luchtigs wil zien) en Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Verder heb ik goede herinneringen aan Boyhood en heb ik met veel plezier Mine Vaganti meerdere malen gezien: vooral de sterfscene van de grootmoeder is mooi neergezet. En qua boek kan ik A little life van harte aanraden: intens aangrijpend verhaal."

In de Rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het omgevingsdomein. Bent u ook In Beweging? Laat het ons weten!

Vindt u het leuk om net als Erwin Noordover mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger, geef het dan door via redactie@omgevingsweb.nl

Artikel delen