Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Handreiking Tiny Houses: in gesprek met Marjolein Berghuis

In opdracht van de Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland schreef Marjolein Berghuis, senior specialist op het gebied van bouwregelgeving bij Nieman Raadgevende Ingenieurs, een praktische handreiking die ingaat op de bouwtechnische eisen die gelden voor een tiny house. Ook de mogelijkheden om hiervan af te kunnen wijken, zoals met gelijkwaardige oplossingen of het toepassen van maatwerk, komen in deze handreiking aan bod. De redactie van Omgevingsweb sprak hierover met Marjolein.

16 mei 2023

Interviews

Interviews

Kun je meer vertellen over de expertise van Nieman op het gebied van tiny houses? Wat doen jullie zoal op dit gebied?

Wij krijgen regelmatig de vraag om mee te denken in projecten met tiny houses (of flexwoningen die kleiner zijn dan 50 m², daarvoor gelden in principe dezelfde eisen). Vaak is onze rol daarbij om de geldende eisen inzichtelijk te maken en/of om ten behoeve van de aanvraag omgevingsvergunning voor bepaalde aspecten te onderbouwen dat er voldaan wordt aan het Bouwbesluit 2012. Meestal moeten hierbij ook zogenoemde ‘gelijkwaardige oplossingen’ worden uitgewerkt, bijvoorbeeld op het gebied van de eisen aan energiezuinigheid (BENG) of milieuprestatie (MPG).

Wat was de aanleiding om over tiny houses te schrijven?

Steeds meer gemeenten krijgen te maken met initiatieven voor tiny houses. Deze kleine, vaak semi-mobiele miniwoningen, moeten volgens de bouwregelgeving wel ‘gewoon’ voldoen aan de bouwregels uit het Bouwbesluit 2012 en straks het Bbl voor de gebruiksfunctie 'wonen’. En dat levert soms nog wel wat uitdagingen op. Het laat ook zien dat niet alle onderdelen van onze bouwregelgeving zijn ontwikkeld voor dit type woningen. De laatste jaren kreeg de Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland hier steeds meer vragen over. Daarom heeft de Vereniging besloten een praktische handreiking te laten ontwikkelen die ingaat op de bouwtechnische eisen die gelden voor een tiny house en de mogelijkheden om hiervan af te kunnen wijken, zoals met gelijkwaardige oplossingen of het toepassen van maatwerk. De vraag voor de ontwikkeling van deze handreiking is bij Nieman Raadgevende Ingenieurs en zodoende bij mij terechtgekomen. Deze handreiking is nu ook op Omgevingsweb als whitepaper geplaatst.

Wat was jullie motivatie om de whitepaper tiny houses te delen via Omgevingsweb?

Door de whitepaper ook te delen via Omgevingsweb, kunnen wij onze kennis met nog meer mensen en partijen delen. Niet alleen met plantoetsers van bouw- en woningtoezicht, maar ook met bijvoorbeeld initiatiefnemers, ontwikkelaars of ontwerpers van tiny houses. Wij hopen dat onze handreiking partijen helpt bij een efficiënt vergunningproces bij de totstandkoming van tiny houses.

Wat zijn jullie ervaringen met de eerste whitepaper plaatsing via Omgevingsweb?

Ik heb begrepen dat de whitepaper, al meer dan 130 keer gedownload is. Dat betekent dat de behoefte aan informatie hierover groot is.  

Welke ontwikkelingen op het gebied van tiny houses moeten we volgens jou zeker in de gaten houden?

De onderliggende filosofie van de Stichting Tiny House Nederland is dat een tiny house een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk heeft. Duurzaamheid is bij tiny houses dus heel belangrijk. Niet alleen bij tiny houses, maar veel breder in de bouwsector speelt dat duurzaamheid en circulair bouwen steeds belangrijker zijn en worden. De bouwregelgeving is op dit gebied volop in ontwikkeling. Zo is het voornemen van de wetgever om per 1 januari 2025 de MPG-eis voor woningen, dus ook voor tiny houses, te verlagen naar 0,5 (nu 0,8). Zie ook dit bericht. Vanuit Nieman zijn wij ook nauw betrokken bij deze ontwikkelingen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.