Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Groen licht voor ontwikkelen sectorplan fijnstofreductie pluimveehouderij

De pluimveesector heeft groen licht gekregen van de overheid voor haar Plan van Aanpak om te komen tot een Sectorplan fijnstofreductie. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft samen met de Staatssecretaris van Intrastructuur en Waterstaat de pluimveesector in september 2019 de mogelijkheid gegeven om een door de sector gedragen aanpak uit te werken. Dit als alternatief voor wettelijke eisen per 1 januari 2022. Met deze sectorale aanpak wordt dan ook verantwoordelijkheid genomen door de sector. De aanpak is gericht op een realistische invulling van de ambitie van het kabinet om fijnstofemissie, te reduceren, met een te behalen resultaat dat gelijk staat aan een gezondheidswinst die behaald zou worden bij 70% reductie voor nieuwe pluimveestallen en 50% voor bestaande stallen.

LTO Nederland 15 december 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Hoofdlijnen van het sectorplan

Onder coördinatie van Jan Workamp met een kernteam van LTO/NOP en NVP gaan diverse werkgroepen het onderwerp verder uitdiepen. Dat moet resulteren in een Sectorplan fijnstofreductie, gericht op gezondheidswinst door middel van haalbare en betaalbare technieken en maatregelen. Een combinatie van landelijke gematigde reductiedoelen en hogere ambities in hot spots ligt hierbij voor de hand. Hot spots zijn de pluimveegebieden waar de WHO norm voor fijnstof wordt overschreden. Het stimuleren van innovaties blijft onderdeel van een succesvolle aanpak. Sinds 2019 is aanvullend onderzoek gedaan en zijn een aantal nieuwe technieken erkend. In 2021 wordt het Sectorplan fijnstofreductie ter goedkeuring voorgelegd aan beide betrokken ministeries.

Afstemming sectorplan met regio’s

In het traject zal afstemming worden gezocht met de betrokken regio’s en lopende (regionale) initiatieven. Zo kan een goede geharmoniseerde aanpak worden gerealiseerd. Dat geeft duidelijkheid voor de sector en biedt een stip op de horizon, waarop pluimveehouders hun plannen kunnen afstemmen.

Een gewaardeerde pluimveesector met een vitaal toekomstperspectief

De pluimveesector wordt met grote uitdagingen vanwege COVID19 geconfronteerd. Door het wegvallen van afzetmarkten, vooral in horeca en out of home, hebben diverse partijen in de pluimveesector het zwaar. Naar verwachting zullen markten zich in de loop van 2021 normaliseren. De pluimveehouderij houdt ondertussen het oog gericht op de toekomst in lijn met haar Toekomstvisie ‘Koers voor een vitale pluimveehouderij’ en de Uitvoeringsagenda Pluimveesector. Inzet op verdere ontwikkeling, met een gewaardeerde vitale sector, staat voorop. De uitwerking van het Sectorplan fijnstofreductie helpt hierbij, met oog voor haalbare, betaalbare en reële resultaten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.