Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Gemeenten, corporaties en grootste ontwikkelaar van Nederland: voer regulering middenhuur in

Gemeenten, corporaties en de grootste projectontwikkelaar van Nederland spreken hun steun uit voor de regulering van middenhuur. “Met deze wet kunnen wij volop blijven doorbouwen aan meer betaalbare huurwoningen in Nederland”, zegt Harm Janssen, CEO van BPD Europe.

22 april 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

“De Wet betaalbare huur is een van de bouwstenen die gemeenten nodig hebben in de totaalaanpak voor meer bestaanszekerheid voor huurders, meer doorstroming en leefbare steden”, vindt Jan Martin van Rees, voorzitter van de VNG-commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit.

“Zowel verhuurders, gemeenten, woningzoekenden als huurders hebben behoefte aan zekerheid op de woningmarkt. Dit wetsvoorstel geeft de zekerheid om te kunnen investeren in nieuwe woningen, vooruit te kunnen plannen én te kunnen wonen in een betaalbaar huis vlak bij je werk.”

Van Rees schrijft dit in een steunverklaring van de VNG en negen andere organisaties, waarin zij aangeven voorstander te zijn van de regulering van middenhuur.

De overheden staan niet alleen. Ook Harm Janssen, CEO bij gebiedsontwikkelaar BPD Europe, spreekt in de verklaring steun uit voor de regulering: “Als BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling kunnen wij goed uit de voeten met de voorliggende Wet op Betaalbare Huur.”

Hij vervolgt: “De wet brengt ons eenduidigheid en zekerheid en dat is waar we als nieuwbouwontwikkelaar en als belegger in nieuwbouw middenhuur woningen op dit moment de meeste behoefte aan hebben. Met deze wet kunnen wij volop blijven doorbouwen aan meer betaalbare huurwoningen in Nederland.”

Met de Wet betaalbare huur wil demissionair minister van BZK Hugo de Jonge het woningwaarderingsstelsel doortrekken naar de middenhuur. De huur van woningen tot 187 punten zou dan gereguleerd worden.

Dat moet ervoor zorgen dat op termijn de huren van 300.000 huurwoningen dalen. Uiteindelijk zou 90 procent van alle huurwoningen in Nederland minder dan 1.000 euro huur hebben, liet het ministerie van BZK berekenen.

De wet wordt vandaag behandeld in een wetgevingsoverleg. Op woensdag 24 april volgt de plenaire afronding. Het voornemen is dat de Wet betaalbare huur per 1 juli 2024 ingaat.

De steunverklaring werd verder ondertekend door onder andere corporatiekoepel Aedes, de G4 en Eindhoven, de G40-gemeenten, de M50-gemeenten, de Politiebond en de Woonbond.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.