Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Commissaris van de Koning: 'Den Haag kijkt verkeerd naar financiering Lelylijn'

“Ik word eerlijk gezegd een beetje moe van Haagse politici die de Lelylijn vooral lijken te zien als een kostenpost”, zegt commissaris van Koning in Groningen René Paas. “Als de toenmalige regering en Tweede Kamer de aanleg van de Noordoostpolder vooral hadden gezien als een kostenpost, dan was de polder er nooit gekomen.”

7 maart 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Foto: NS

Nederland moet vooruit, vindt Paas. Dan helpt het niet als de Lelylijn altijd op lijstjes in Den Haag staat met “financiële tegenvallers”, vindt hij. “En er meteen gemakshalve maar het hoogste bedrag van een bandbreedte wordt gebruikt.”  

Volgens de commissaris moet het Rijk de Lelylijn niet als kostenpost, maar als “grote kans voor Noordelijk Nederland” zien. “De technische stappen mogen nooit het zicht ontnemen op waar het hier werkelijk om gaat. De bereidheid om de grote afstanden in een klein land drastisch te verkleinen. De onrechtvaardige verschillen te verkleinen. En zo Nederland een flink stuk beter te maken”, stelt Paas.

Hij hoopt dat het besluit om de spoorlijn aan te leggen tijdens de formatie van het nieuwe kabinet wordt genomen. “Inwoners in het Noorden, in de beide polders, hebben ook recht op een goede bereikbaarheid”, zegt hij. ‘Investeer dus, net als vroeger, in de toekomst van héél Nederland.”

Paas sprak bij een symposium over de Lelylijn in Emmeloord. De commissaris groeide op in de Noordoostpolder. Hij stelde dat het besluit om de Noordoostpolder aan te leggen werd genomen, midden in de crisis van de jaren dertig. De kosten van de aanleg bedroegen bijna 13 procent van de toenmalige Rijksbegroting.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.