Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Boom maakt huis meer waard, maar waarom precies weten we nog steeds niet

Een flinke boom in de buurt verhoogt de waarde van een woning met gemiddeld 5.000 tot 10.000 euro, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in nieuw onderzoek. Maar onder de motorkap gebeurt wat geks: er zijn “opmerkelijke verschillen in de resultaten”, aldus de onderzoekers. “Voorzichtig constateren wij dat we, hoewel we vinden dat mensen de nabijheid van bomen gemiddeld genomen waarderen, nog niet zo goed grip krijgen op wát zij nu waarderen.”

5 december 2023

Onderzoek door het PBL naar de relatie tussen de nabijheid van bomen en woningtransacties toont: een flinke boom in de buurt verhoogt de transactiewaarde van een woning met ongeveer 5.000 tot 10.000 euro.

In de analyse werd rekening gehouden met bijvoorbeeld het inkomen van wijkinwoners, het oppervlakte van woningen, de aanwezigheid van voorzieningen en economische ontwikkelingen.

Geen verrassingen…

Dat groen woningwaardes laat stijgen, is geen baanbrekende bevinding. De relatie werd de afgelopen decennia al vaker aangetoond. Een vaak aangehaald voorbeeld is de transformatie van de A2 in Maastricht. Een drukke bovengrondse weg werd omgebouwd tot een tweelaagse tunnel, met daarbovenop een ‘groene loper’.

Dat was niet alleen goed nieuws voor de longen van omwonenden, maar ook voor hun portemonnee. Woningen in een straal van 500 meter rond de nieuwe tunnel werden ruim 7 procent meer waard en woningen tot één kilometer van de tunnel stegen ruim 4 procent in waarde, berekende het CBS.

PBL-onderzoekers Lynn Bouwknegt en Frans Schilder hadden bij hun onderzoek twee hypotheses. Allereerst dat extra bomen meer worden gewaardeerd in omgevingen met weinig groen. Een boom planten in een versteende stad als Haarlem of Tilburg zorgt voor een grotere prijsstijging dan een extra boom in de al heel groene Utrechtse Heuvelrug.

Ten tweede dat mensen die bomen veel waarderen en dus bereid zijn om er het meest voor te betalen, eerder woningen zoeken in boomrijke omgevingen. Beide verwachtingen werden bevestigd door de data. In die zin wederom geen verrassingen. De hypotheses kwamen immers voort uit al bestaand onderzoek.

… maar ook nog veel onduidelijk

Interessanter zijn de grote variaties in de onderliggende cijfers. De gemiddelde resultaten lijken niet het hele verhaal te vertellen, constateren Bouwknegt en Schilder. “In sommige groene gemeenten wordt ondanks de ruime hoeveelheid groene ruimte een extra boom heel erg gewaardeerd, terwijl dat in andere groene gemeenten juist niet het geval is.

“Voor versteende gemeenten geldt iets vergelijkbaars: soms leidt meer groen daar tot een hogere huizenprijs, maar soms ook niet. Ook binnen een gemeente kunnen in verschillende buurten verschillen in waardering van groen worden gevonden.”

“Voorzichtig constateren wij dat we, hoewel we vinden dat mensen de nabijheid van bomen gemiddeld genomen waarderen, nog niet zo goed grip krijgen op wát zij nu waarderen”, staat in het onderzoek.

“Zijn dat dat de ecosysteemdiensten, zoals verkoeling? Is dat de mogelijkheid om lekker te ontspannen in de nabijheid van groen? Of maakt het vooral uit of een boom in een fraai en goed onderhouden plantsoen staat, of onderdeel uitmaakt van een verwilderde berm? Of is de omvang van het groen ten opzichte van de gebouwde omgeving waarbinnen het staat van belang?”

Voordelen groen wel bekend

Voor het beantwoorden van die vragen is meer onderzoek nodig, stellen Bouwknegt en Schilder. Maar de onderzoekers benadrukken ook dat dit géén voorwaarde is voor verdere vergroening van Nederlandse wijken. Groen heeft immers nog veel meer effecten dan enkel hogere transactiewaardes.

“Zoals het feit dat groen de temperatuur in de stad tijdens hete zomers verlaagt, koolstof vastlegt, helpt bij het vasthouden van overtollig regenwater, bijdraagt aan de instandhouding en verbetering van de biodiversiteit, bijdraagt aan een goede gezondheid van mensen”, sommen Bouwknegt en Schilder op in het onderzoek. “Enzovoort.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.