Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Bestuurlijk overleg Omgevingswet: oefenen en aandachtspunten

Minister Ollongren (BZK), de VNG, het IPO en de Unie van Waterschappen voerden 29 september een Bestuurlijk Overleg (BO) over de implementatie van de Omgevingswet. De bestuurlijke partners hebben gesproken over de voortgang van het werkend stelsel en de aandachtspunten voor de komende tijd.

VNG 30 september 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Koersen op inwerkingtreding per 1 juli 2022

De bestuurlijke partners zien dat er de afgelopen periode flinke voortgang is geboekt. Het betreft met name de ontwikkeling van functionaliteiten van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV), het werk van softwareleveranciers en de toename van aansluitingen door gemeenten. Ook zijn steeds meer gemeenten aan het oefenen met het stelsel of met concrete plannen daarvoor. Op basis van de voortgang blijven we koersen op inwerkingtreding per 1 juli 2022.

Inregelen, beproeven en oefenen van groot belang

Voor gemeenten is het van groot belang dat zij effectief een half jaar kunnen oefenen met het hele stelsel. Oefenen betekent het inregelen en beproeven van de eigen processen en het samenwerken met alle partners in de regio. Zodoende leren we werken met het stelsel en krijgen we inzicht in wat er nog aangepast moet worden voor inwerkingtreding. Daarmee worden het DSO en de Omgevingswet steeds meer van gemeenten zelf. Door te oefenen leggen we de basis om het stelsel na inwerkingtreding gezamenlijk continue verder te verbeteren. De inwerkingtreding van de Omgevingswet is immers een stap in het proces van de stelselherziening waarmee we in staat zijn om de maatschappelijke opgaven op het fysiek domein goed aan te pakken.

Aandachtspunten en extra BO

Het oefenen verloopt op dit moment nog niet vlekkeloos. Er doen zich storingen voor in het DSO-LV en dat leidt tot zorgen over de stabiliteit en performance van het stelsel. Dit wordt onderkend door de minister en de bestuurlijke partners en in het BO is bevestigd dat hier met hoge prioriteit aan wordt gewerkt. Ook is afgesproken om de komende maanden intensief met elkaar in gesprek te blijven over de voortgang van het oefenen en de benodigde verbeteringen. Er stonden al Bestuurlijke Overleggen gepland in oktober en december en er is nu afgesproken om een extra BO te houden in november. Zo nemen we gezamenlijk de verantwoordelijkheid om tot inwerkingtreding te komen per 1 juli 2022.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.