Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Asbestdakenverbod vanaf 31 december 2024

De Tweede Kamer heeft 16 oktober een motie aangenomen over de ingang van het verbod op asbestdaken op 31 december 2024. Eerder had staatssecretaris Van Veldhoven in het plenaire debat in de Kamer al gezegd het hele jaar 2024 te willen benutten voor de sanering.

VNG 17 oktober 2018

De VNG vindt het positief dat er nu eindelijk duidelijkheid is over invoering van het verbod. Dit is nodig zodat gemeenten en eigenaren van asbestdaken zich tijdig moeten kunnen voorbereiden op de invoering van dit verbod en de uitvoering daarvan.

Financiering

Het geld uit de landelijke subsidieregeling is bijna op en niet alle eigenaren kunnen de sanering van asbest zelf betalen. Er moet een fonds komen zodat eigenaren een lening kunnen krijgen. De Tweede Kamer heeft de regering extra inspanningen gevraagd om met de decentrale overheden en Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) te komen tot een landelijk asbestfonds voor asbestdak-eigenaren die sanering niet kunnen betalen. De VNG pleitte al eerder voor voldoende financiële arrangementen om dit knelpunt op te lossen.

Uitvoerbaarheid van de handhaving

De Tweede Kamer heeft de staatssecretaris in een aangenomen motie gevraagd om samen met de VNG te komen tot een uitvoerbaar plan voor de handhaving van het verbod. Daar zijn we blij mee, want de VNG heeft eerder al gewezen op een aantal randvoorwaarden die moeten worden geregeld voor de uitvoerbaarheid van handhaving van het verbod door gemeenten en omgevingsdiensten.

Andere themas

Andere themas bij het debat waren:

  • Landelijk overzicht met inventarisatie van totale oppervlak aan te saneren daken, met specificatie per gemeente

  • Zorg over dumping van asbesthoudend afval. Kamerleden vragen of particulieren asbest gratis kunnen afgeven bij de milieustraat.

  • Mogen particulieren asbestdaken tot 35 m2 zelf verwijderen en kan dit wel veilig?

  • Koppeling aanpak asbestdaken en het verduurzamen van gebouwen

  • Uitvoerbaarheid van de handhaving van het verbod

  • Aanbod gecertificeerde saneerders. Kamerleden vragen of er voldoende personeel voor de saneringsopgave beschikbaar is.

Meer informatie

Artikel delen