Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Amsterdam houdt meer geheim dan noodzakelijk

Het Amsterdamse college van B en W wil open en transparant zijn, en wil meer informatie uit eigen beweging openbaar maken. Wij onderzochten hoe het college en de gemeenteraad in de eerste helft van deze collegeperiode (april 2018-maart 2020) zijn omgegaan met geheimhouding. De belangrijkste conclusie is dat ondanks verbeteringen, er meer geheim wordt gehouden dan noodzakelijk is.

Rekenkamer Metropool Amsterdam 22 oktober 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Over het onderzoek
Houdt de gemeente Amsterdam meer geheim dan nodig is? Het college van B en W wil open en transparant zijn, en uit zichzelf meer informatie openbaar maken. In het onderzoek Geheimhouding zijn we nagegaan we of dit gebeurt. En in hoeverre het college en de raad bij het opleggen, opheffen en bekrachtigen van geheimhouding handelen volgens de regels en hun eigen kaders. De belangrijkste conclusie is dat er, ondanks verbeteringen, meer geheim wordt gehouden dan noodzakelijk is.

We onderzochten ook de rol van de gemeenteraad bij geheimhouding. Daarvoor hebben raadsleden een vragenlijst ingevuld en spraken we met vijf raadsleden over de gang van zaken rond geheimhouding en besloten vergaderingen. Tot slot onderzochten we in hoeverre onze bevindingen uit ons eerder onderzoek naar geheimhouding (2012) nog steeds gelden. En of onze aanbevelingen uit dat onderzoek zijn opgevolgd.

Status
Het onderzoek is openbaar en wordt op 22 oktober 2020 om 13.30 uur aangeboden in de raadscommissie Algemene Zaken. Het rapport zal op 3 december in dezelfde commissie worden behandeld. Lees de belangrijkste conclusies in het bestuurlijk rapport. In het onderzoeksrapport staan de gedetailleerde onderzoeksbevindingen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.