Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

2018: samen goede voornemens maken

Nieuwjaar, tijd voor goede voornemens! Bent u al van start met uw goede plannen? Wij hebben drie voornemens die ik graag met u deel.

Omgevingswetportaal 16 januari 2018

#1 Iets doen voor de samenleving

De stelselherziening van het omgevingsrecht is niet zomaar een juridische exercitie. We maken de Omgevingswet voor de samenleving. Het nieuwe stelsel moet maatschappelijke ontwikkelingen mogelijk maken die met de huidige wetgeving stagneren. De samenleving vraagt hier om. In 2018 gaan we onverminderd door met het ontwikkelen van dat stelsel. Met de Omgevingsregeling en het Invoeringsbesluit wordt de nieuwe regelgeving steeds tastbaarder. Eind dit jaar zijn de consultatieversies gereed en bent u aan zet.

#2 Tijd voor familie en vrienden

Maar ook voorafgaand aan de consultaties hebben we u al nodig. We willen de familie en vrienden van de wet nauw betrekken bij de ontwikkeling van de Omgevingsregeling en het Invoeringsbesluit. Net zoals we dat deden bij de wet, de AMvBs en de Invoeringswet. De komende periode zullen we gericht sessies organiseren om samen in gesprek te gaan over uiteenlopende onderwerpen uit de uitvoeringsregelgeving. Denk aan de aanvraagvereisten voor vergunningen, monitoringsverplichtingen voor omgevingswaarden voor bevoegd gezag en het checken van de geometrische begrenzing van gebieden en locaties.

#3 Op tijd zijn

Vorig jaar kwam er een nieuwe planning voor de stelselherziening. We koersen op inwerkingtreding op 1 januari 2021. Ons is er alles aan gelegen om dat te halen. Maar de stelselherziening is natuurlijk een transitie. Wetgeving en implementatie gaan hand in hand. Dat betekent dat ook u zich al moet voorbereiden op de komst van wet!

Voorbereiden kan onder meer in projecten met de Crisis- en herstelwet. Eind 2017 werden al weer veel nieuwe projecten goedgekeurd in de vijftiende tranche van de Chw. Onder meer voor het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Daarnaast zijn er voor de zestiende en zeventiende tranche veel projecten aangemeld. Ook in 2018 is er de mogelijkheid om voorstellen te doen voor de Chw (de achttiende en negentiende tranche). Maak daar gebruik van! En natuurlijk kan ook het programma Aan de slag met de Omgevingswet u helpen met pilots en implementeren. Zo zorgen we er samen voor dat we tijdig klaar zijn voor de inwerkingtreding van de wet.

door Rosemarie Bastianen, directeur Eenvoudig Beter

Artikel delen