Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Burgerparticipatie onder de Omgevingswet: kans op vergroten draagvlak, maar geen resultaatverplichting

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland oordeelt in de uitspraak van 5 maart 2024 (ECLI:NL:RBNHO:2024:3117) dat het doel van burgerparticipatie bij de voorbereiding van een op de Omgevingswet gebaseerde omgevingsvergunning niet is gericht op het bereiken van een voor alle partijen aanvaardbare uitkomst.

10 april 2024

Samenvatting

Samenvatting

Om diezelfde reden is de verleende omgevingsvergunning voor een tijdelijke crisisnoodopvang voor 250 personen niet gebrekkig vanwege de doorlopen participatieprocedure. De voorzieningenrechter reageert hiermee op het betoog van enkele omwonenden van de beoogde opvanglocatie dat het college niets heeft gedaan met de zienswijzen die zij naar voren hebben gebracht.

De voorzieningenrechter overweegt dat burgerparticipatie onder de Omgevingswet weliswaar een nieuw instrument is in het kader van de besluitvorming rond plannen in de leefomgeving, maar dat daarmee niet wordt beoogd om consensus of unanieme steun te bewerkstelligen voor voorgenomen besluiten in dat verband.

Het doel van burgerparticipatie is om burgers in een vroegtijdig stadium te betrekken bij de besluitvorming en om hen daarin een stem te geven. Dit kan op verschillende manieren, maar gaat niet zo ver dat de inbreng van omwonenden van beslissende betekenis is. Burgerparticipatie kan volgens de voorzieningenrechter het draagvlak bij burgers vergroten, maar is geen resultaatverplichting op een voor alle partijen aanvaardbare beslissing.

Artikel delen