Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wijzigingen Activiteitenbesluit milieubeheer, Besluit omgevingsrecht en enkele andere besluiten

Op 1 oktober 2015 is het besluit tot wijziging van het Activiteitenbesluit, het Besluit omgevingsrecht en enkele andere besluiten gepubliceerd (Stb 2015, 337). Met het wijzigingsbesluit wordt de vierde tranche van het Activiteitenbesluit ingevoerd.

8 oktober 2015

Nieuws

Het Activiteitenbesluit stelt algemene regels voor milieugevaarlijke activiteiten. Wanneer inrichtingen aan deze algemene regels voldoen, is een afzonderlijke omgevingsvergunning milieu in veel gevallen overbodig. In Bijlage I bij het Besluit omgevingsrecht (Bor) zijn de activiteiten opgenomen waarvoor, gezien de impact op het milieu, nog wél een afzonderlijke omgevingsvergunning nodig is.

De wijzigingen hebben allereerst tot doel de reikwijdte van het Activiteitenbesluit uit te breiden. Nieuwe activiteiten komen onder de algemene regels van het Activiteitenbesluit te vallen. Het gaat om (onder meer) ziekenhuizen, gieterijen, inrichtingen voor de op- en overslag van asbest, petfood-bedrijven en bepaalde afvalverwerkers. Dat betekent dat voor deze activiteiten in veel gevallen geen omgevingsvergunning milieu meer nodig is. Wanneer de vergunningplicht nog wel geldt, blijkt uit de gewijzigde Bijlage I bij het Bor. De tabel in de Nota van Toelichting bij het wijzigingsbesluit laat zien hoe de vergunningplicht verschuift (

Stb 2015, 337, p. 90

).

Ook zijn wijzigingen doorgevoerd ter verduidelijking van voorschriften of ter verlichting van lasten. De Activiteitenregeling wordt bijvoorbeeld aangevuld met erkende energiebesparende maatregelen. Daartoe wordt artikel 2.15 Activiteitenregeling gewijzigd. Ook vervalt de zoneringsplicht in het kader van de Wet geluidhinder voor bepaalde categorieën inrichtingen die voorheen als grote lawaaimakers werden beschouwd. Bijlage I bij het Bor is daarop aangepast.

Tot slot beoogt de vierde tranche regelgeving te bundelen. De Nederlandse emissierichtlijn Lucht (NeR), de Regeling op- overslag en distributie benzine milieubeheer en het Besluit LPG-tankstations milieubeheer, worden opgenomen in het Activiteitenbesluit. Doelstelling bij de implementatie van de NeR in het Activiteitenbesluit is dat de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen als bedoeld in de REACH verordening (bijvoorbeeld: kankerverwekkend, hormoonverstorend, genverstorend) wordt geminimaliseerd. Het begrip zeer zorgwekkende stof wordt nader gedefinieerd. De op- en overslag van benzine zal zoveel mogelijk worden geregeld in de algemene regels van het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling. Onderscheid is gemaakt tussen de opslag van benzine en de overslag van benzine in mobiele tanks. Bij het opnemen van regels over LPG-tankstations is rekening gehouden met de actualisatie van PGS 16.

De wijzigingen zullen naar verwachting op 1 januari 2016 in werking treden. De wijzigingen voor wat betreft energiebesparende maatregelen moeten al op 1 december 2015 gaan gelden. Naar alle waarschijnlijkheid is dit de laatste reeks aan wijzigingen in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling. De algemene regels over de milieuactiviteiten zullen immers moeten opgaan in de voor 2018 verwachte Omgevingswet.

Gerelateerde info:

Artikel delen