Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wijziging Besluit ruimtelijke ordening ter stimulering van middenhuursegment via bestemmingsplannen

Vanaf 1 juli 2017 kunnen gemeenten ook ‘geliberaliseerde woningen voor middenhuur’ als aparte categorie in het bestemmingsplan opnemen, om zo ook op deze categorie woningen te kunnen sturen. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) willen zo het aanbod aan huurwoningen in het middensegment stimuleren. Daartoe hebben zij op 3 november 2016 een voorstel tot wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) gepubliceerd. De komende jaren ligt er een forse woningbouwopgave voor de lokale partijen. De voorgestelde wijziging biedt gemeenten extra instrumentarium voor het versterken van het middenhuursegment.

30 november 2016

Deze wijziging is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen dat door de minister voor Wonen en Rijksdienst wordt ingezet om het aanbod in het middenhuursegment te versterken. Zo worden de regels voor verkoop van huurwoningen van toegelaten instellingen versoepeld. Ook zal er een samenwerkingstafel worden ingesteld, gericht op de ontwikkeling van middenhuurwoningen in gemeenten. Die zal naar verwachting in januari 2017 van start gaan.

Een goed functionerend middenhuursegment is van belang om huishoudens te bedienen die behoefte hebben aan flexibiliteit, geen woning willen of kunnen kopen of geen toegang hebben tot de sociale huursector. Voor een goed functionerende woningmarkt is het dan ook wenselijk dat er een groter middensegment aan huurwoningen ontstaat. De vraag naar deze huurwoningen is gestegen: van 5% in 2009 naar 12% in 2015. Hoewel het aanbod van middenhuurwoningen de afgelopen jaren is toegenomen, blijft nieuw aanbod in dit segment urgent. Naar verwachting zet deze vraag de komende jaren namelijk door vanwege de dynamiek in economie en arbeidsmarkt en aanscherping van de leennormen in de koopsector.

Middenhuurwoningen met een huurprijs boven de liberalisatiegrens vallen nu, net als koopwoningen, in het deel van het bestemmingsplan waar geen verdere eisen aan kunnen worden gesteld. Gemeenten hebben dus geen mogelijkheid om zeker te stellen dat er structureel woningen beschikbaar komen en blijven voor middenhuur. Met de voorgenomen

wijziging

van het Besluit ruimtelijke ordening wordt het mogelijk dat de gemeente de categorie geliberaliseerde woning voor middenhuur kan aanwijzen in het bestemmingsplan. Hierbij dient de gemeente in een gemeentelijke verordening te bepalen:

  • de maximale aanvangshuur voor middenhuurwoningen. Zo kan de gemeente rekening houden met de in die regio geldende marktprijzen voor huurwoningen. Deze maximale aanvangshuurprijs wordt jaarlijks geïndexeerd, bijvoorbeeld op basis van de consumentenprijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  • de termijn dat de woningen in ieder geval behouden blijven als middenhuurwoning. Dat is ten minste tien jaar. De woning kan in die periode dus niet worden verkocht (uitgepond) door de verhuurder. Zo kunnen gemeenten het middensegment structureel vergroten.

Artikel delen