Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wet afschaffing actualisering bestemmingsplannen per 1 juli

Per 1 juli 2018 is de Wet afschaffing actualiseringsplicht bestemmingsplannen van kracht. Daarmee komt de periodieke actualiseringsplicht voor bestemmingsplannen en beheersverordeningen die elektronisch raadpleegbaar zijn te vervallen. Ook de legessanctie vervalt.

VNG 29 juni 2018

emeenten hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden op de Omgevingswet, die op 1 januari 2021 in werking treedt. Het opstellen van een omgevingsplan is daarbij een belangrijk onderdeel. Gemeenten kunnen bestaande bestemmingsplannen nog wel aanpassen.

Omgevingsplan

Het Omgevingsplan is een van de instrumenten binnen de Omgevingswet. Gemeenten moeten in het nieuwe stelsel hun bestemmingsplannen, beheersverordeningen en andere regelingen over de fysieke leefomgeving uit andere verordeningen bundelen en omvormen tot één samenhangend en consistent Omgevingsplan.

Legessanctie

In de Wet ruimtelijke ordening was een regeling opgenomen die bepaalde dat wanneer een bestemmingsplan of beheersverordening meer dan tien jaar oud was, de bevoegdheid verviel om de leges in te vorderen voor omgevingsvergunningen en dergelijke die verband houden met dat bestemmingsplan of die beheersverordening.

Met het afschaffen van de actualiseringsplicht vervalt nu de sanctie op het niet nakomen daarvan.

Meer informatie

Artikel delen