Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Waarom een bestuurder nog niet wakker ligt van Omgevingswet

Stel, u bent een gerenommeerd kok die ergens in 2019 een nieuw restaurant zal openen op een nog niet nader bepaalde plek in uw gemeente. De verwachtingen zijn hooggespannen. U heeft wat waar te maken.

VNG 26 oktober 2017

Hoewel u nog niet precies weet wanneer en waar, bent u wel aan het nadenken welke gerechten u gaat klaarmaken, welke seizoensgroenten u kunt inkopen, hoe duur het dagmenu mag worden, met welke leveranciers u wilt samenwerken en, nog belangrijker, wat uw nieuwe klant lekker vindt.

U bent dan nog wel niet open, maar er moet al wel een website gevuld worden, personeel worden geworven en worden samengewerkt met gemeente, brandweer en Koninklijke Horeca Nederland. Lastige klus, zult u zeggen. Maar ook al in the game; ondernemen is immers risicos nemen en dingen gaan proberen. Je hebt een droom en je wilt iets, en dan ga je ervoor.

En eigenlijk is de Omgevingswet niets anders dan dat restaurant.

Geeske Wildeman (Level 5) en Jan Paffen (Public Incentive) onderzochten in opdracht van de VNG de samenwerking tussen gemeenten en hun Omgevingsdiensten in het licht van de aanstaande Omgevingswet. In drie prikkelende blogs schrijven ze over wat hen is opgevallen. Dit is hun derde blog.

Achterover leunen?

Minister Schultz heeft eind juli gemeld dat de invoeringsdatum wordt uitgesteld. Voor hoe lang weet ze nog niet maar ze wil het niet te ruim omdat gemeenten wellicht achterover gaan hangen zoals ze stelde in Binnenlands Bestuur. Achterover hangen is erg boud gesteld, maar wij zien ook dat uitstel zeker niet helpt om bestuurders te ervan te overtuigen om geld en tijd vrij te maken.

Het uitstel is evenmin een motivatie voor het samenwerken met de andere gemeenten. En dat andere zaken, zoals een mogelijke herindeling of de volgende verkiezingen, ambtenaren weerhouden om de implementatie van de wet te starten, of om er budget voor te krijgen. Eén van de beleidsmedewerkers die we spraken had een uitgewerkt Plan van Aanpak voorgelegd aan zijn college, inclusief een kostenplaatje van rond de 7 ton.

Mooi plan, reageerde een wethouder. Dien volgend jaar maar opnieuw in, want die wet komt er toch voorlopig nog niet.

Geen showstopper

Ook al komt die wet er voorlopig nog niet, dat moet geen showstopper zijn om ermee aan de slag te gaan. De samenwerking tussen gemeenten en met de Omgevingsdienst is nodig, de voorbereidingen moeten toch en de onduidelijkheden zijn een gegeven.

De invoering en de precieze tekst van die Omgevingwet is uiteindelijk helemaal niet zo belangrijk. De doelen zijn toch helder? De gedachte achter de wet toch wat we belangrijk vinden voor inwoners en ondernemers?

Meer informatie

Over de samenwerking gemeenten - Omgevingsdiensten is een praatplaat ontwikkeld. Dit is een hulpmiddel om het gesprek op gang te brengen.

Artikel delen