Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Unieke samenwerking Gelderse landbouw- en natuurorganisaties goed voor biodiversiteit

"De biodiversiteit staat onder druk en het verbeteren ervan is een van de doelen van de Provincie Gelderland. Het plan van Gelderse landbouw-, natuur- en milieuorganisaties om samen te zorgen voor kringlooplandbouw met aandacht voor natuur en landschap kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren’. Dat zegt gedeputeerde Peter Drenth, die het Actieplan Natuurinclusieve Landbouw op 18 maart 2019 in ontvangst nam."

Provincie Gelderland 20 maart 2019

Biodiversiteit verbeteren

Veel verschillende vogelsoorten, een rijk bodemleven en voldoende bestuivende insecten: biodiversiteit, is belangrijk voor een gezonde natuur en een gezonde landbouw. We verbeteren de biodiversiteit door bijvoorbeeld meer natuurgebieden aan te leggen. Maar dat is niet voldoende. Ook buiten natuurgebieden moet er meer gebeuren. Langs wegen en in steden, maar ook in het buitengebied.

Natuurinclusief werken

Voor dat laatste ligt er nu een plan van verschillende Gelderse landbouw-, natuur- en milieuorganisaties, waaronder:

  • LTO Noord

  • agrarische collectieven

  • Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF)

  • Natuurmonumenten.

Samen willen ze zorgen dat straks meer boeren natuurinclusief werken. Dit betekent dat de natuur niet verslechtert maar uiteindelijk beter wordt. Dit doen ze onder andere door te werken aan een goede manier van ondernemen en door het delen van kennis.

Unieke samenwerking

Gedeputeerde Drenth vindt het positief dat de Gelderse organisaties elkaar hebben gevonden om samen met een plan te komen. Wij zijn een groene provincie met veel landbouw en veel natuur. Dat landbouw- en natuurorganisaties nu de handen ineenslaan is iets om trots op te zijn. Het is een unieke samenwerking, zegt Drenth. Biodiversiteit is een groot vraagstuk in het landelijk gebied, net als klimaat. Dit kan een van de oplossingen zijn'.

Subsidie natuurinclusieve landbouw

In 2018 stelden we een subsidieregeling open voor natuurinclusieve landbouw. Daar is 900.000 voor uitgetrokken. Zes projecten beginnen binnenkort. In juni 2019 komt een tweede openstelling van de regeling.

Artikel delen