Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Tweede tranche Pilots omgevingsvisie van start

De deelnemers van de tweede tranche van Pilots omgevingsvisie zijn geselecteerd. Er gaan 12 overheden van start met het opstellen van een omgevingsvisie. Ieder op een eigen wijze, zonder blauwdruk. De ervaringen die worden opgedaan, kunnen ook andere organisaties weer verder helpen. In Pilots omgevingsvisie draait het om leren van en met elkaar.

Rijksoverheid 12 mei 2017

Na de eerste selectieronde is er de afgelopen weken met 15 overheden doorgesproken over de specifieke opzet. De 12 overheden die starten, zijn de gemeenten Den Helder, Alpen aan de Rijn, Leiden, Staphorst, Barneveld, Zwolle, Oude IJsselstreek en Zwartwaterland. En de provincies Zuid-Holland en Gelderland en de regios Hoekse Waard en Parkstad Limburg. Daarnaast zijn er overheden die mee leren, de zogenoemde tweede ring.

De pilots zijn onderdeel van het Programma en worden begeleid door RUIMTEVOLK, kennisorganisatie en platform voor stedelijke en regionale ontwikkeling.

Dynamiek en netwerken

Projectleider Irma Dekker van het Programma: De pilot heeft als voordeel dat je met elkaar focus creëert op het onderwerp. Er is geselecteerd op themas als integraliteit, participatie, klimaatadaptatie en energie(transitie), gezondheid, krimp, cultuur (erfgoed) en regionale samenwerking. Hiermee creëren we dynamiek en verwachten we diverse leerervaringen, zowel op inhoud als op proces. Alle deelnemers aan de pilots krijgen een pilotcoach en nemen deel aan expertmeetings. En we hebben een raad van inspiratie om het kijken naar themas innovatief en creatief aan te vliegen. Deze onderdelen zijn als het ware een 'buitenboordmotor' die het proces om te komen tot een omgevingsvisie verrijken met kennis en ervaring van buiten.

Jeroen Niemans van RUIMTEVOLK vult aan: De pilots zijn vooral gericht op het leren van en met elkaar. We zetten erop in dat de deelnemers samen een lerend netwerk vormen. Een netwerk dat ook na de afronding van de pilots nog waarde heeft. En last but not least, de ervaringen en lessen die we in de pilots opdoen, gaan we breed onder de aandacht brengen. Zodat heel Nederland er zijn voordeel mee kan doen, niet alleen de pilotdeelnemers.

Invulling van themas

Irma Dekker: Het is mooi om te zien hoe de themas gezicht krijgen in de regio. Zo is het voor Parkstad Limburg de vraag hoe integraliteit op regionaal niveau er uit gaat zien. Voor Leiden gaat het om het vertalen van de regionale aanpak naar lokaal niveau. Zwolle zet in op verbinding tussen de verschillende kerninstrumenten van de Omgevingswet en op verbinding met de regio. En Zwartwaterland kijkt naar cultuurhistorie als bindend element in het realiseren van hun omgevingsvisie.

Het omgaan met identiteit, daar draait het vaak om. Zeker bij het leren werken met de Omgevingswet en nieuwe rollen van bestaande partijen. Een interessante pilot met een ruime diversiteit aan themas.

Uitgesproken ambitie

Alle geselecteerde deelnemers zijn enthousiast. Heidy Smit is projectleider van de gemeente Barneveld: We willen naar 1 omgevingsvisie met gebiedsgerichte aanpak en gemakkelijke digitale dienstverlening. Met meer ruimte voor initiatieven uit de samenleving. Het maken van een omgevingsvisie vraagt een andere manier van denken en werken voor de gemeente Barneveld. De pilot zien wij als een uitgelezen kans om onze omgevingsvisie te kunnen verrijken en verbreden.

Ook de gemeente Oude IJsselstreek heeft grote ambities met deze pilot. Demografische krimp is een belangrijk thema in het gebied. Projectleider Elsa Duijnstée: Wat hier vooral speelt zijn vraagstukken over de aanwezigheid van voorzieningen en de rol van de lokale overheid richting inwoners. Daarbij gaat het om de relatie tussen het fysieke en sociale domein. Onderwerpen als leefbaarheid, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid komen op beide vlakken terug en het is de vraag hoe deze een plek krijgen in de omgevingsvisie. Het is daarom goed dat we de Pilot omgevingsvisie kunnen inzetten om met elkaar tot een gedeelde visie te komen.

Op 30 mei 2017 vindt de startbijeenkomst plaats waar de pilot-deelnemers met elkaar kennismaken, en de inspiratieraad wordt geïntroduceerd.

Artikel delen