Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Tweede Kamer praat over droogte en waterkwaliteit

Op 20 juni debatteerde de Tweede Kamer met minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over water. Er werd onder meer gesproken over de droogte en over waterkwaliteit. Ook werd er teruggeblikt op de waterschapsverkiezingen.

Unie van Waterschappen 26 juni 2019

Nieuws

Meerdere Kamerleden besteedden aandacht aan de droogte en klimaatadaptatie. D66 wilde weten of er een verdringingsreeks voor het grondwater komt. GroenLinks vroeg de minister hoe er afspraken gemaakt worden over extra waterberging. De minister antwoordde dat de handleiding voor de verdringingsreeks online staat en dat er geen wijzigingen nodig zijn in de volgorde. Aan de beleidstafel is geconcludeerd dat een verdringingsreeks voor grondwater niet nodig is.

Stresstesten

Wat betreft waterberging lichtte de minister toe dat er met alle overheden en stakeholders afspraken zijn gemaakt. De stresstesten moeten uitwijzen hoe het beschikbare budget voor klimaatadaptatie het best ingezet kan worden.

Waterkwaliteit

Op de agenda stond ook de evaluatie van de Kaderrichtlijn Water (KRW). 50Plus vroeg de minister hoe het staat met de Versnellingstafels die zijn ingericht op het gebied van waterkwaliteit. GroenLinks stelde dat slechts 0,4% van de wateren een goed oordeel krijgt. De Partij voor de Dieren wilde weten of de minister gebruik wil maken van de ontsnappingsmogelijkheid voor het bereiken van de doelen na 2027.

Versnellingstafels

De minister antwoordde dat aan het eind van dit jaar duidelijk is welke opgave er nog ligt om de doelen voor de KRW te halen. Hierover worden gesprekken gevoerd aan de versnellingstafels. Na de zomer stuurt de minister een brief naar de Kamer over de voortgang aan die tafels. De minister zei ook dat zij nog steeds de ambitie heeft om de KRW-doelen in 2027 te halen. De kwaliteit van het water verbetert sterk, maar er zijn nog behoorlijke uitdagingen volgens haar. Ook zei ze dat dat de one out all out-systematiek van de KRW niet mee helpt om een beeld te krijgen van de voortgang.

Evaluatie Waterschapsverkiezingen

D66 wilde van de minister weten hoe ver zij was met de evaluatie van de waterschapsverkiezingen. 50Plus wilde graag het standpunt van de minister over geborgde zetels horen. De partij vindt het systeem van geborgde zetels onhoudbaar. De minister antwoordde dat de verkiezingen zijn geëvalueerd door de minister van BZK. De Tweede Kamer heeft de evaluatie van de verkiezingen al eerder ontvangen.

Geborgde zetels

Over de geborgde zetels wil de minister voor 2021 met een reactie komen. Zo is er nog tijd om voor de verkiezingen van 2023 eventueel iets te wijzigen. Bij haar reactie wil zij het advies van de Adviescommissie Water betrekken. Als de minister een standpunt heeft ingenomen, kan er met de Kamer over geborgde zetels gediscussieerd worden.

Muskusratten

De Partij voor de Dieren vroeg de minister nog naar de nieuwe strategie van de waterschappen om muskusratten te bestrijden. Wat de partij betreft moet graafschade voorkomen worden door aanpassing van de dijken. De minister gaf aan dat bestrijding van de muskusrat een verantwoordelijkheid van de waterschappen is. Zij vond het een goed idee om de populatie kleiner te maken zodat er minder dieren afgemaakt hoeven te worden.

Artikel delen