Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Spoedwet maakt digitaal vergaderen raad mogelijk

Vandaag stemde het kabinet in met de Spoedwet Digitaal vergaderen die het eenvoudiger maakt om online raads- en commissievergaderingen te houden. De VNG is nauw betrokken bij het opstellen van de tekst voor de wet.

VNG 27 maart 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De wet wordt nu met spoed naar de Raad van State gestuurd, naar verwachting zal deze snel in werking  treden.

Tijdelijke noodoplossing

Vanwege de corono-maatregelen kan in veel gevallen niet meer worden voldaan aan het vereiste van fysieke aanwezigheid van raadsleden. De VNG kreeg veel vragen van gemeenten omdat de besluitvorming dreigde te stagneren en niet aan wettelijke termijnen kon worden voldaan. Het is wat betreft de VNG een tijdelijke noodoplossing, tot de maatregelen rondom corona zijn opgeschort.

VNG-reactie

De VNG is verheugd met de duidelijkheid over hoe we om moeten gaan met besluiten die écht geen uitstel dulden. Dat is ook belangrijk voor de continuïteit van het bestuur en de rechtmatigheid van de besluitvorming.

Fysieke vergadering nog mogelijk

Een fysieke vergadering blijft overigens nog steeds mogelijk, mits afstand van 1,5 meter wordt gehouden. Dit kan omdat een raadsvergadering niet onder het verbod tot het organiseren van evenementen valt. Veel gemeenten zullen echter de voorkeur geven aan een vergadering in een virtuele omgeving.

Artikel delen