Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Rotterdammers testen opslag zonne-energie

Vijf Rotterdamse gezinnen testen een accu die zonne-energie opslaat. Deze energie kunnen ze ’s avonds gebruiken als de zon niet schijnt.

Gemeente Rotterdam 3 april 2019

Met zonnepanelen wek je elektrische energie op. Maar die energie moest je tot nu toe meteen gebruiken, omdat opslag niet mogelijk was. Wel kun je energie die je over hebt teruggeven aan het net. Het energiebedrijf geeft je daarvoor een zeer gunstige netto vergoeding, maar over een paar jaar verdwijnt die. Dan wordt het interessant om zelf deze energie op te slaan, zegt Roland van Rooyen van het Ingenieursbureau van gemeente Rotterdam.

Als zonne-energie wordt opgeslagen, kun je deze energie gebruiken op tijden dat de zon niet schijnt. Daarom is gekozen voor accus. Naast andere energiebesparende oplossingen worden deze accus nu getest bij bewoners uit Rotterdam, Breda, drie steden in België en regios in Frankrijk en Engeland. De lokale overheden delen onderling ervaringen en werken samen met onder meer de Technische Universiteit Delft en Universiteit Gent, via Europees project Triple-A.

Ideale oplossing

Eén van de Rotterdamse bewoners is Wim Niesing, die met zijn vrouw en twee kinderen in Ommoord woont. Ik heb zestien zonnepanelen aangeschaft en krijgt daarbij een accu, lacht hij terwijl hoe toekijkt hoe installateurs de constructie op zijn dak aanbrengen. Als Nederland ook besluit dat je niks meer krijgt, voor wat je teruglevert, is dit de ideale oplossing.

Niesing koos voor zonnepanelen, omdat hij daarmee hoopt bij te dragen aan een beter milieu. De accu zorgt ervoor dat de energie die ik overdag niet gebruikt, wordt opgeslagen. Deze energie kan ik s avonds gebruiken als de zon niet schijnt, zegt hij.

De onderzoekers en gemeentes zijn benieuwd naar de technische kant, maar vooral ook naar de ervaringen van bewoners. Hoeveel energie kan de accu opslaan, hoeveel ruimte neemt de accu in beslag, en verandert het gedrag van bewoners?

Artikel delen