Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Risico’s integratie DSO-LV voor huidige Wabo VTH-software

In voorbereiding op de Omgevingswet moeten werkprocessen en het ondersteunende ICT-landschap worden aangepast. Om tijdig op een minimumniveau te kunnen werken moeten gemeenten in deze periode ICT-inrichtings- en aanbestedingskeuzes maken. Sommige gemeenten, die nog geen Omgevingswet VTH-software in huis hebben, overwegen ter overbrugging de huidige Wabo VTH-software te integreren met de landelijke voorziening DSO (DSO-LV). Deze keuze kan gepaard gaan met een aantal risico’s. Hieronder gaan we hierop in.

VNG 30 maart 2020

Nieuw VTH proces en koppelvlak 

Het vergunningaanvragen- en meldingenproces verandert onder de Omgevingswet. Gemeenten (en Omgevingsdiensten) moeten aanvragen en meldingen digitaal kunnen ontvangen vanuit het DSO-LV via de koppelvlakstandaard STAM. Het gewijzigde proces en koppelvlak t.b.v. DSO-LV vereist dat gemeenten tijdig VTH-software hebben die aan de eisen van de Omgevingswet voldoet. Daarnaast dienen gemeenten de eerste tijd na inwerkingtreding van de Omgevingswet ook nog onder Wabo werkende VTH-software in huis te hebben. Zodat de in 2020 via OLO gestarte Wabo vergunningaanvragen en meldingen kunnen worden afgehandeld. 

Kiezen van een aanbieder Omgevingswet VTH-software

Er zijn verschillende aanbieders op de markt van VTH-software. In de marktverkenning voor softwareleveranciers hebben leveranciers aangegeven welke oplossing zij voor de Omgevingswet aanbieden en aan welke eisen deze oplossing voldoet. Ook hebben zij aangegeven hoe zij omgaan met de ‘hybride’ situatie van het kunnen behandelen van aanvragen en meldingen onder de Omgevingswet en van de aanvragen en meldingen onder Wabo. 

Risico’s tijdelijke oplossing ‘nieuw op oud’

Sommige gemeenten zijn om diverse redenen nog niet met nieuwe VTH-software aangesloten op DSO-LV of hebben nog geen leverancier gekozen. Een aantal gemeenten overwegen de optie om het nieuwe koppelvlak STAM aan te sluiten op hun huidige Wabo VTH-software. Deze optie introduceert een integratie-oplossing die het STAM bericht vertaalt naar StUF-LVO.1. Dit leidt totinformatiekundige en organisatorische risico’s. Vanwege deze risico’s staan wij zeer kritisch tegenover deze integratieoplossing. Wij adviseren gemeenten deze risico’s grondig te analyseren en daar beheersmaatregelen voor te nemen. Er moet rekening worden gehouden met de risico’s en beperkingen van deze optie.

Meer informatie

Artikel delen