nieuws

Nieuw middel in de strijd tegen fout geld

08-11-2018

bron: Openbaar Ministerie

De gemeente Amsterdam is in oktober door de bestuursrechter in het gelijk gesteld bij de toepassing van een nieuwe barrière in de strijd tegen crimineel geld. Onlangs is een vergunning geweigerd voor een restaurant aan de Sloterplas en heeft een Syrisch fastfood restaurant in de binnenstad zijn deuren moeten sluiten. Deze ondernemers konden onvoldoende aantonen waar hun investeringsgeld vandaan kwam.

Eerder werd een vergunning pas geweigerd als de gemeente zelf kon aantonen dat het om fout geld gaat. Nu is het omgedraaid: de vergunningaanvrager moet aantonen dat het om goed geld gaat: toon maar aan waar komt je geld vandaan. Hiermee heeft de gemeente een krachtig middel in handen om ondernemers bij twijfel de toegang tot de Amsterdamse horeca te weigeren.

Helderheid

In deze nieuwe werkwijze moet de vergunningaanvrager complete helderheid verschaffen over het geld dat de financier in zijn horeca stopt. Is het niet transparant, dan wordt de aanvraag buiten behandeling gesteld en mag er niet worden geëxploiteerd. In het geval van het Syrisch fastfoodrestaurant dreigt daardoor zelfs een faillissement.

Intrasparant

Deze nieuwe werkwijze is ontworpen door een innovatief team van het Organized Crime Field Lab, genaamd ‘ IJgeld’. Onder begeleiding van de universiteiten van Harvard en Tilburg worden in het hele land teams samengesteld die ‘ wicked problems’ aanpakken in de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit. Team IJgeld, bestaande uit vertegenwoordigers van gemeente, openbaar ministerie (OM), politie, Financial Intelligence Unit (FIU, de overheidsinstantie waar ongebruikelijke transacties moeten worden gemeld) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) heeft naar een oplossing gezocht voor de buikpijn die wordt gevoeld als intransparant geld geïnvesteerd wordt in de vergunde horeca.

Steun in de rug

Dit past binnen de brede aanpak van ondermijning in de stad. De gemeente wil geen zaken hoeven doen met niet-transparante ondernemers. De uitspraak van de bestuursrechter is een steun in de rug voor de integere ondernemer met hart voor de stad.

Gerelateerd nieuws

Wet BIBOB en vastgoed

Deze BIBOB training is specifiek gericht op het terrein van vastgoed- en grondtransacties en na afloop van de training bent u geheel op de hoogte van alle vastgoedfacetten van de Wet BIBOB en weet u een concrete vertaalslag te maken naar uw eigen werkpraktijk.

→ Lees meer

Wet BIBOB

Na afloop van de training bent u geheel op de hoogte van alle facetten van de Wet BIBOB en weet u een concrete vertaalslag te maken naar uw eigen werkpraktijk.

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Word lid van onze gratis nieuwsbrief!

Schrijf je in