Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Minder regels; meer inspraak leefomgeving

Er komt een ingrijpende nieuwe wet aan: de Omgevingswet. Wat hebben inwoners daar eigenlijk aan? Wethouders Adam Elzakalai (Haarlemmermeer) en Bob Graal (Haarlemmerliede en Spaarnwoude) vertellen wat er zo mooi is aan deze wet - en hoe zij zich gezamenlijk voorbereiden op de invoering ervan.

Gemeente Haarlemmermeer 5 februari 2018

Beide gemeenteraden hebben onlangs ingestemd met het koersdocument dat de route daarvoor uitstippelt.

Elzakalai:

De Omgevingswet is leuk! Inwoners en ondernemers krijgen meer te zeggen over hun eigen leefomgeving. Samen met hen gaan we een omgevingsvisie opstellen. We bepalen gezamenlijk wat we belangrijke kwaliteiten vinden van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Wat voor gemeente willen wij zijn? Wat vinden we goed? Wat willen we behouden?

Die omgevingsvisie wordt een belangrijk instrument voor het omgevingsbeleid.

Kernwaarden koesteren

Nu volgend jaar de nieuwe gemeente van start gaat, komt zon visie mooi uit. Bob Graal:

De afgelopen jaren, toen we op zoek waren naar een geschikte fusiepartner, hebben we in Haarlemmerliede en Spaarnwoude al zon proces doorlopen. We hebben toen elf kernwaarden benoemd, zoals het openhouden van de groene gebieden en behoud van het voorzieningenniveau. Die kernwaarden worden meegenomen in de omgevingsvisie.

Één plan vervangt vele

Het Rijk heeft invoering van de Omgevingswet uitgesteld naar 2021, maar Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude willen niet achteroverleunen. Zij bereiden zich voortvarend voor. Elzakalai:

Het zou mooi zijn als we in 2019 de omgevingsvisie klaar hebben én de bouwstenen voor een omgevingsplan.

In het omgevingsplan komen de regels te staan over wat wel en niet mag. Voor de hele gemeente komt er één plan. Dat vervangt straks de maar liefst 160 bestemmingsplannen die er nu zijn.

Meer gemak

Want óók een belangrijk doel van de nieuwe Omgevingswet is om alle wet- en regelgeving eenvoudiger te maken. De Omgevingswet bundelt 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, ruimtelijke ontwikkelingen, milieu, water en natuur. Inwoners en ondernemers moeten hierdoor straks makkelijker een plan of project kunnen realiseren, is het idee. Elzakalai:

Als je nu een steigertje wilt aanleggen in de Ringvaart, heb je met drie overheidsinstanties te maken - gemeente, provincie en hoogheemraadschap - die alle drie afzonderlijk een vergunning moeten afgeven. Dat is aan inwoners niet uit te leggen. De bedoeling is om hiervoor één loket te maken.

Kortere doorlooptijd

Nog een voordeel van de nieuwe wet: het verlenen van een omgevingsvergunning duurt straks nog maar acht weken, in plaats van 26 nu. Elzakalai:

Verder vind ik het heel mooi dat straks iedereen over precies dezelfde informatie kan beschikken. Er komt een website, die ook voor inwoners en ondernemers begrijpelijk moet zijn, waar je alle informatie kunt vinden over regels en plannen voor een gebied.

Eigen ideeën centraal

De ambitie is om volgend jaar in Haarlemmermeer al in de geest van de Omgevingswet te werken. Dat houdt in dat uitgangspunt voor plannen en ontwikkelingen in de eerste plaats ideeën en wensen van inwoners en ondernemers zijn. Dat gebeurt nu al bij wijze van experiment in PARK21, Hoofddorp-Centraal en Lisserbroek. Elzakalai:

Voor de ontwikkeling van Lisserbroek hebben wij vroeg in het proces gezamenlijk met grondeigenaren, inwoners en gemeente, uitgangspunten bepaald. Graal noemt Hartje Spaarndam. Daar wil het dorpscentrum iets en de sportverenigingen willen iets, maar er zijn beperkte middelen. Dus hebben wij tegen alle partijen gezegd: er is zoveel geld beschikbaar, zoek samen uit wat je wilt en wat het maximale is dat je kunt doen voor alle inwoners.

Grootste wetswijziging in 170 jaar

De Omgevingswet is de grootste wetswijziging in Nederland sinds de Grondwetsherziening in 1848. Een gigantische klus voor het Rijk, maar óók voor gemeenten. Graal:

Wij hebben in Haarlemmerliede gewoon niet genoeg ambtenaren om ons daar goed op voor te bereiden. We zijn dus heel blij dat we het samen met Haarlemmermeer kunnen doen.

De samenwerking is intensief volgens beide heren. Graal lacht, wijzend op Elzakalai:

We zijn nog net niet verloofd, maar we zien elkaar wel heel regelmatig."

Artikel delen